x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator După tăierea burselor și creșterea taxelor, tinerii din România caută locuri de muncă 

După tăierea burselor și creșterea taxelor, tinerii din România caută locuri de muncă 

de Redacția Jurnalul    |    16 Iul 2025   •   19:30
După tăierea burselor și creșterea taxelor, tinerii din România caută locuri de muncă 

Peste 7.600 de tineri din România şi-au căutat un job în ultimele două săptămâni pe o platformă de profil, cele mai căutate domenii fiind construcţiile, curăţenia şi îngrijirea vârstnicilor, arată cel mai recent studiu al platformei DeLucru.ro.

Datele indică o creştere de 39% a aplicărilor în rândul tinerilor între 18 şi 24 de ani, comparativ cu perioada anterioară, iar aproape 70% dintre aceştia vizează activităţi de doar 1-2 ore pe zi sau joburi remote.

Cele mai căutate domenii sunt construcţiile (28% din totalul căutărilor pentru munci necalificate), curăţenia (26%), îngrijirea vârstnicilor (15%), agricultura (14%) şi HoReCa sezonier (13%).

"Presiunea economică - amplificată de scumpirea alimentelor, utilităţilor şi de creşterea taxelor - îi determină pe peste 40% dintre tineri să accepte joburi punctuale sau suplimentare, iar aproape 60% se tem de scăderea nivelului de trai. Fenomenul se extinde rapid şi în oraşele mici, unde Tecuci (10%), Moineşti (9%), Paşcani (8%) şi Râmnicu Vâlcea (7%) conduc la numărul de activări recente de conturi", se arată în studiu.

În paralel, studiul Delucru.ro evidenţiază că tăierea burselor sociale şi universitare - care însumau 7 miliarde de lei anual - obligă tot mai mulţi elevi şi studenţi să caute venituri suplimentare. Numărul liceenilor interesaţi de joburi ocazionale a crescut cu 30%, iar studenţii migrează către activităţi part-time sau zilnice pentru a compensa pierderea burselor şi explozia cheltuielilor de trai.

Studiul mai arată că a fost consemnată o creştere cu peste 35% a căutărilor pentru astfel de activităţi în rândul tinerilor fără calificare, comparativ cu perioada similară a lunii trecute.

În mediul rural, această creştere ajunge la 41%, semn că presiunea economică este resimţită puternic de această categorie vulnerabilă. Mai bine de 40% dintre tineri declară că ar accepta joburi punctuale sau suplimentare pentru a-şi acoperi costurile, în contextul în care 60% se tem de scăderea nivelului de trai, pe fondul creşterii taxelor şi al scumpirii alimentelor, chiriilor şi utilităţilor.

"Fenomenul nu e limitat doar la un segment social. În această perioadă, căutările de joburi în rândul tinerilor între 18 şi 24 de ani au crescut cu 39%. Majoritatea aplicanţilor vin din oraşe mari - Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi - iar aproape jumătate dintre cei care şi-au trimis CV-urile au studii superioare sau sunt încă studenţi. În ultimele zile, se observă o creştere accelerată a numărului de tineri cu vârste între 18 şi 25 de ani, cu studii medii sau gimnaziale şi fără competenţe digitale, care caută să lucreze suplimentar pentru a-şi asigura traiul - aproximativ 46% dintre aceştia provin din mediul rural. Fenomenul se extinde şi în oraşele mici, unde tinerii sunt tot mai prezenţi pe platformele de recrutare", arată studiul citat.

După vestea reducerii burselor sociale, platformele de joburi observă o creştere notabilă a numărului de liceeni care caută de lucru ocazional - fie în weekend, fie câte 1-2 ore pe zi după şcoală. Studiul arată un salt de aproximativ 30% al numărului elevilor interesaţi să lucreze 1-2 ore pe zi faţă de perioada anterioară anunţului de reducere a procentului de burse sociale. Aceştia se orientează către munci simple compatibile cu programul şcolar, precum distribuţie pliante, ajutor în comerţ, livrări sau munci casnice în vecinătate.

În condiţiile în care costurile de cazare şi masă au crescut semnificativ în ultimul an, preţurile chiriilor fiind cu aproximativ 14% mai mari decât anul trecut (mult peste rata inflaţiei), în doar câteva zile de la anunţarea noilor politici fiscale s-a înregistrat o creştere de circa 29% a numărului de studenţi care îşi caută activ joburi pe platforma Delucru.ro. Aceştia vizează în general munci necalificate sau cu jumătate de normă - de la ospătari şi lucrători comerciali, până la call-center sau livratori - orice le poate aduce un venit suplimentar după finalizarea cursurilor.

"Proaspeţii absolvenţi de studii superioare (tineri sub 25 de ani) se confruntă şi ei cu un peisaj profesional dificil, în pofida diplomei obţinute. Rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la 25% în România, mult peste media Uniunii Europene - un indiciu clar al obstacolelor pe care aceşti tineri le întâmpină la angajare. Tot mai mulţi absolvenţi îşi exprimă dorinţa de a lucra remote (de la distanţă), considerând că relocarea într-un oraş mare pentru un job i-ar împovăra cu chirii şi costuri de trai prohibitive", relevă studiul.

Potrivit sursei citate, angajatorii care oferă proiecte de grafică, marketing online sau IT preferă adesea colaboratori cu portofoliu solid, mai ales că în noul context economic, tarifele specialiştilor cu experienţă sunt similare cu ale unui începător. O bună parte dintre absolvenţii sub 25 de ani se simt dezavantajaţi pe piaţa muncii, fiind nevoiţi fie să accepte compromisul unui job sub nivelul calificării lor, fie să acumuleze experienţă pe cont propriu înainte de a prinde oportunitatea dorită.

Datele analizate provin din activitatea utilizatorilor pe platforma Delucru.ro (conturi noi, aplicaţii, sondaje interne, analiza statistică a comportamentului de căutare, perioada 1-15 iulie 2025 vs. iunie 2025, eşantionul total fiind de 28.515 utilizatori activi, iar oraşele mici sunt definite ca localităţi cu sub 100.000 locuitori.

AGERPRES

×