Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tradiția se întâlnește cu digitalul în Tapiserie în realitate augmentată – un proiect One Night Gallery

Tradiția se întâlnește cu digitalul în Tapiserie în realitate augmentată – un proiect One Night Gallery

de Magdalena Popa Buluc    |   

One Night Gallery, prima galerie de new media art din România, propune un nou concept curatorial, o colaborare interdisciplinară al cărui rezultat este o lucrare originală de artă textilă, augmentată cu o animație 3D.

 

Artistul vizual Mircea Popescu, alături de artista textilistă Megan Dominescu, cărora li se alătură Robin Proca (sound design) și Mișu Cojocaru (AR, parte din echipa One Night Gallery) vor prezenta publicului o tapiserie în realitate augmentată în cadrul expoziției temporare de artă RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities), ce va avea loc la ROMAERO, între 22 – 25 octombrie.

 

Abordarea interdisciplinară creează o realitate alternativă a artei textile

 

Asupra desenului creat de Mircea Popescu și țesut (rughooking) de Megan Dominescu, One Night Gallery adaugă un nou layer de tehnologie, rezultatul final fiind o tapiserie ale cărei elemente grafice vor continua povestea ilustrată într-o scenă de realitate augmentată 3D. Animația va avea o coloană sonoră dedicată, creată și montată de Andrei Robin Proca pentru a completa experiența publicului.

 

Experiența de AR va putea fi descoperită prin filtrul disponibil pe pagina de Instagram a One Night Gallery, la secțiunea de filtre de realitate augmentată. Vizitatorii pot scana tapiseria cu filtrul dedicat iar animația se va declanșa automat. Întreaga experiență poate fi înregistrată și distribuită pe canalele de social media ale utilizatorilor.

 

Procesul de creație a fost documentat prin time-lapse-uri, interviuri cu artiștii și video-uri din perioada de producție iar documentarea și produsele digitale vor fi disponibile pe site-ul One Night Gallery și RADAR și pe canalele de social media dedicate.

 

Mediile tradiționale alături de arta digitală creează moștenirea vremurilor actuale

 

Puțini sunt meșteșugarii care duc mai departe arta covoarelor tradiționale de perete și la fel de puțini sunt și tinerii artiști care le integrează în practica lor contemporană. Cu toate acestea, arta textilă este tot mai ofertantă în sectorul artelor vizuale, recuperând atât tehnici tradiționale, cât și reinterpretând și adăugând elemente contemporane, cum face tânăra artistă Megan Dominescu.

 

Lucrarea colaborativă facilitează experiența realității mixte care depășește limitele fizice ale lucrării de artă textilă și se extinde în spațiul digital.

 

Totodată, îmbinând medii diferite, proiectul va genera un dialog între artiști vizuali și va crea o lucrare colaborativă interdisciplinară unică în lume, evocând tradiția bogată a României în domeniul tapiseriilor și, totodată, confirmand apetitul artiștilor și publicului pentru inovație și tehnologie de ultimă generație.

 

Acest proiect reprezintă și un prim pas pentru una dintre direcțiile One Night Gallery, de a îmbina arta meșteșugului și patrimonul material și imaterial cu noile tehnologii.

 

Lucrarea va putea fi văzută în cadrul celei de-a doua ediții a expoziției temporare de artă RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities), ce va avea loc la ROMAERO, între 22 – 25 octombrie.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri