Jurnalul.ro Ştiri Externe Tradiţii bizare de Crăciun. Avatari malefici ai lui Moş Crăciun, vrăjitoare şi plimbări pe role către biserici

Tradiţii bizare de Crăciun. Avatari malefici ai lui Moş Crăciun, vrăjitoare şi plimbări pe role către biserici

de Redacția Jurnalul    |   

Tradiţia cu bradul împodobit, decorat cu lumini şi beteală şi mesele îmbelşugate de Crăciun pare prea puţină festivă, faţă de obiceiurile practicate în anumite ţări: capre uriaşe din paie, avatari malefici ai lui Moş Crăciun, vrăjitoare şi plimbări pe role către slujbele religioase.

Suedia

O capră din paie uriașă este o versiune gigantică a tradiționalului simbol tradițional suedez al Crăciunului. În fiecare an, această capră din paie este ridicată în piața centrală din Gavle, la nord de Stockholm. Capra Yule datează din mitologia scandinavă veche şi e simbolică pentru celebrare Crăciunului în Suedia, unde incendierea caprei vesteşte sărbătoarea.

Austria

În timp ce unele țări se bucură de tradiţia cu Moș Crăciun și elfii lui, austriecii ies pe străzi pentru a-l sărbători pe companionul rău şi terifiant al lui Moş Crăciun, Krampus. Mii de oameni se adună în Hollabrunn, Austria, să fie îngroziți de mai mult de 120 de imitatori ai lui Krampus. Folclorul german atestă că acest avatar malefic al lui Moş Crăciun, pe nume Krampus bate copiii obraznici, apoi îi ia cu el într-un coș de răchită pe care îl poartă în spate.

Japonia

În timp ce Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia, deoarece doar 1% din populaţie sunt creștini practicanți, sărbătoarea este celebrată de un număr mare de persoane. KFC a devenit popular printre japonezi în perioada Crăciunului. Lanțul de fast-food este popularr în Japonia, după o campanie de marketing de mare succes în anii 1970, iar acum o excursie la KFC este considerată o tradiție de Crăciun.

Italia

Copiii din Italia o aşteaptă în noaptea de 5 spre 6 ianuarie pe Befana, un soi de baba cloanţă cu aspectul unei vrăjitoare. Befana era o femeie blândă care le-a oferit mâncare şi adăpost celor trei magi de la răsărit când aceştia se îndreptau spre ieslea în care s-a născut pruncul Iisus. Befana este înfăţişată ca o vrăjitoare bătrână şi noduroasă călare pe o mătură, având un stil asemănător cu Moș Crăciun de a lăsa cadouri. La fel ca Moş Crăciun, Befana intră în casele copiilor pe horn. Ea lasă dulciuri în ciorapi copiilor cuminţi și cărbuni de zahăr celor răi. Cum însă cărbunii sunt dulci, s-ar zice că şi cei mai puţin ascultători nu sunt chiar foarte tare pedepsiţi. Cu toate acestea copiii italieni nu sunt bucuroşi când văd cărbunii.

Venezuela

O țară predominant romano-catolică. Mersul la biserică este o activitate extrem de populară în Venezuela, pe parcursul perioadei de Crăciun. În Caracas, capitala Venezuelei, un obicei al oamenilor este să se deplaseze la slujbele religioase matinale în perioada sărbătorilor pe patine cu rotile. Există chiar restricţii de circulaţie pentru a oferi oamenilor care merg la biserică o plimbare în condiții de siguranță.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: moş crăciun vrajitoare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri