Jurnalul.ro Ştiri Social Primul tratament din România pentru o boală rară şi debilitantă: neuromielita optică

Primul tratament din România pentru o boală rară şi debilitantă: neuromielita optică

de Monica Cosac    |   

Pacienţii din România care suferă de tulburarea din spectrul neuromielitei optice (TSNMO), o afecţiune autoimună, cronică, rară şi debilitantă a sistemului nervos central, au acum acces la o terapie inovatoare, specifică acestei boli care provoacă pierderea vederii în numai 5 ani.

Această boală, în care sistemul imunitar confundă, practic, ţesuturile normale ale sistemului nervos central (SNC) cu un corp străin şi atacă nervul optic şi măduva spinării, este întâlnită cel mai des la femei cu vârsta între 30 şi 40 de ani.

În Europa, afectează până la 10.000 de persoane, iar la nivel global se estimează că sunt peste 200.000 de oameni cu TSNMO. În România, nu există statistici oficiale cu privire la prevalența acestei boli.

Cauza afecțiunii, un mister

Cauza exactă a acestei boli rămâne necunoscută. Totuși, Interleukina 6 (IL-6), o proteină produsă de multe tipuri de celule imune şi care are rol de transmitere a semnalelor în corpul nostru, este considerată un factor cheie în declanşarea maladiei.

Simptomele pot fi severe, incluzând: piederea treptată a vederii, slăbiciune musculară, incapacitate de a merge, oboseală și durere.

Deoarece TSNMO este o boală progresivă, cu episoade de acutizare (recăderi), simptomele se acumulează și se agravează în timp, astfel încât la 5 ani după diagnostic, peste jumătate dintre pacienţi îşi pierd vederea sau sunt nevoiţi să folosească un scaun cu rotile.

Mai mult, până la 30% dintre pacienţii cu această boală sunt diagnosticaţi greşit cu scleroză multiplă, din cauza manifestărilor similare incipiente ale celor două boli.

Compensat integral

Terapia dezvoltată de compania Roche este disponibilă pacienţilor în regim compensat integral și se administrează subcutanat, la fiecare patru săptămâni, astfel că pacienții pot face tratamentul în clinici apropiate de domiciliul lor.

Tratamentul este indicat pentru tulburările din spectrul neuromielitei optice (TSNMO) la pacienţi adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani care sunt seropozitivi la anticorpii anti-aquaporina 4 IgG (AQP4-IgG), anunță producătorul.

Medicii spun că, până acum, pacienţii care sufereau de tulburarea din spectrul neuromielitei optice nu aveau parte de un tratament specific pentru această boală.

„Acum, că avem acces la tratament, este deosebit de important ca persoanele care suferă de această boală să înceapă tratamentul cât mai repede după diagnosticarea sau debutul bolii, pentru a preveni severitatea recăderilor şi a preveni acumularea de leziuni neurologice. Educaţia medicală a pacienţilor cu privire la simptomele bolii poate fi un ajutor important pentru a diagnostica această boală cât mai rapid”, a declarat Dr. Romana Homorodean, medic primar neurologie, Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri