Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei firme fac 45% din datoriile statului către stat

Trei firme fac 45% din datoriile statului către stat

de Daniela Ivan    |   

Datoriile companiilor de stat reprezintă aproape jumătate din cifra de afaceri realizată de acestea. Cele 1.143 de companii cu capital majoritar de stat, societăţi comerciale sau regii autonome, aveau, la finele anului 2015, datorii mai mari de 90 de zile, care se ridicau la 21,226 miliarde de lei. Suma reprezintă 43,7% din cifra de afaceri totală pe care au realizat-o aceste firme în 2015, sumă care s-a ridicat la 48,57 miliarde de lei, conform ultimelor bilanţuri depuse la Ministerul Finanţelor. Datele financiare pentru anul 2016 pot fi depuse până la 31 martie 2017.

Cea mai mare parte a arieratelor (datorii mai mari de 90 de zile) pe care le-au înregistrat companiile de stat în anul 2015 au fost către bugetul general consolidat (48% din total, iar din acestea 55% au fost către bugetul de asigurări sociale). Aproape 36% din datorii sunt plăţi către furnizori şi, mai grav, este faptul că 74% din acestea au fost plăți întârziate cu mai mult de un an de zile.

 

Totalul datoriilor restante ale companiilor de stat către bugetul general consolidat au însumat 10,1 miliarde de lei (1,4% din PIB) în decembrie 2015, din care 5,6 miliarde de lei reprezintă restanţe către bugetele de asigurări sociale (0,8% din PIB).

Creşterea economică, frânată de stat

Furnizorii au ocupat locul al doilea în rândul creditorilor companiilor de stat în anul 2015, suma datorată către aceștia fiind de 7,7 miliarde de lei (1,1% din PIB). Dincolo de consecinţele fiscal-bugetare directe pe care le generează arieratele companiilor de stat – prin privarea bugetului general consolidat de veniturile datorate –, acumularea de plăţi restante către sectorul privat este de natură să creeze acestuia din urmă probleme de lichiditate şi să frâneze creșterea economică, se arată într-un raport al Consiliului Fiscal. Vestea bună este că, în comparaţie cu anul 2014, la nivelul lui 2015 s-a înregistrat o scădere semnificativă a valorii arieratelor companiilor de stat către furnizori (cu 13,7%) și o ușoară reducere a celor către bugetul general consolidat (cu 1%).

Zece companii, au produs  63% din datorii

Primele 10 companii de stat ierarhizate din punct de vedere al plăţilor restante pe total economie au însumat peste 62,9% din totalul arieratelor companiilor de stat, potrivit datelor furnizate de Consiliul Fiscal. Ca și în anii precedenți, primele trei societăți care au generat datorii sunt Compania Națională a Huilei, RADET București și S.C. Oltchim S.A. care, cumulat, au avut plăți restante care au reprezentat peste 71% din totalul arieratelor Top 10, respectiv 45% din totalul arieratelor înregistrate de sectorul de stat în anul 2015. Datele mai arată că primele 10 companii din topul rău-platnicilor au acumulat la finele anului 2015 circa 77% din totalul arieratelor companiilor de stat către bugetul general consolidat.

 

Compania Națională a Huilei deţine o pondere de 23% din totalul arieratelor tuturor companiilor de stat

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri