Mâncarea sănătoasă nu este întotdeauna cea care se cumpără din gospodăria țăranului, așa cum au ajuns să creadă mulți români. Una dintre marile probleme este trichineloza – o infecţie parazitară provocată de viermele trichinella spiralis. Cea mai sigură formă de prevenire a îmbolnăvirii este testarea la medicul veterinar a cărnii de porc, numai că, în unele localități, au apărut probleme, în ultimii ani, din cauza lipsei veterinarilor. Astfel a crescut riscul ca proprietarii de porci să renunțe la analize, dacă sunt obligați să se deplaseze pe o distanță prea mare.
Potrivit Raportului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, anul trecut în România au fost raportate 88 de îmbolnăviri cu trichi-neloză, la om. Principalele focare au fost în judeţele Maramureş, Cluj, Satu Mare şi Sibiu. Cea mai mare incidență s-a înregis-trat în decembrie şi în primele trei luni ale anului. Oamenii s-au infectat deoarece au refuzat să ducă la testul trichineloscopic carnea obţinută în gospodăria proprie sau din vânat şi au consumat-o nepreparată sau insuficient preparată termic. Județul Cluj are anual focare la Câmpia Turzii, Gilău şi Apahida, din cauza condițiilor improprii de creştere a porcilor şi a lipsei deratizării. Iarna aceasta au fost deja confirmate 8 cazuri la animal, dar numărul este în scădere faţă de anul trecut, când au fost 17. Carnea a fost distrusă şi nu s-au semnalat cazuri de îmbolnăvire la om, ne-a declarat direc-torul DSVSA Cluj, dr. Ioan Oleleu.
Veterinarii se pregătesc de grevă
„Numărul veterinarilor diferă de la o localitate la alta, în funcție de numărul de animale, în general. Cei care vor să ducă la analize carnea de porc au la dispoziție atât veterinarii care lucrează la stat, cât şi pe cei particulari care au trichine-loscop şi sunt instruiți să facă acest tip de analize. Prețurile pentru trichine-loscopie pornesc de la 9 lei la stat, fiind ceva mai mari, 15-20 de lei, la medicii concesionari (privați care au contract cu Direcțiile Sanitar Veterinare din județe – n.r.)”, explică reprezentanții ANSVSA. Există, însă, şi comune fără medici veterinari, în care oamenii se bazează doar pe faptul că au „îngrijit bine porcul”. „Sunt probleme, este adevărat, dar în Dâmbovița nu se întâmplă. Noi am făcut şedință de lucru cu toți medicii veterinari concesionari din județ, înainte de Sărbători, şi toți şi-au prelungit programul de lucru. În Dâmbovița avem 67 de medici veterinari concesionari şi 70 de angajați ai DSV. Există nemulțumiri în rândul veterinarilor, mai ales după ce s-a votat Legea 70/2017, care permite ca orice persoană să poată comercializa medicamente pentru animale. Este în pregătire şi o grevă a veterinarilor, dar nu în această perioadă, pentru că sănătatea populației este mai importantă pentru noi decât problemele politice”, a explicat, pentru Jurnalul, Sandu Tolea, directorul DSV Dâmbovița.
Primele reacții, după 48 de ore
Cei care refuză recomandarea specialiştilor trebuie să ştie că riscurile la care se expun sunt foarte mari. Medicul Cornelia Dogaru, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Capitală, a explicat că după ce este mâncată carnea infestată, în primele 48 de ore apar simptomele gastro-intestinale, din cauza invaziei larvelor în peretele intestinal al pacientului.
Perioada de incubație durează între 8 şi 15 zile, când apar febra, slăbiciunea, fatigabilitatea, durerile de cap şi cele articulare. În 75 la sută din cazuri apar dureri musculare în special în zona muşchilor masticatori, a diafragmei şi a muşchilor intercostali. Când durerile sunt de intensitate foarte mare poate apărea imposibilitatea mişcării trunchiului, gâtului şi capului. Edemul facial apare în 40-60% din cazuri şi este un semn care sugerează boala mai ales când e localizat la nivelul pleoapei superioare.