Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Trucuri pentru a deveni o persoană matinală

Trucuri pentru a deveni o persoană matinală

de Oana Portase    |   

“Cine se trezește de dimineață, departe ajunge”, spune vorba din popor. Doar că pentru mulți dintre noi trezitul devreme este un chin. Puțini sunt acei oameni care se trezesc din prima, de cum le sună alarma, mulți apelând la deja celebrul buton de “snooze”. Bioritmul fiecăruia are un cuvânt de spus, dar la fel de mult contează și gândurile cu care pornim la drum. Seara nu vrem să ne culcăm, vrem să mai stăm la filme, să ieșim cu prietenii, iar dimineața ne trezim greu, obosiți și ne spunem în oglindă, ca un copil mic, că nu mai vrem să mergem la muncă. Toate au o rezolvare, însă nu există nicio magie. Este nevoie doar de voință și de câteva trucuri.

“Totul în legătura cu trezitul de dimineață este o chestiune de disciplină și în același timp de exercitiu, de repetare. Cam tot ceea ce știm noi să facem, știm dobândind prin experiență proprie. Este o chestiune de a ajuta chimia din creier prin această autodisciplină, să se regleze astfel încât să avem un program optim. Asta înseamnă că ar trebui să respectăm o oră de culcare, aproximativ aceeași în fiecare seară, și o oră de trezire, aproximativ aceeași, urmărind să dormim 7 ore ca adulți și 8 ore ca adolescenți. Orice dereglare în numărul de ore, în minus sau în plus, produce dereglări la nivelul chimiei din creier și atunci dispoziția și toată starea psihică și fizică se modifică alterându-se”, explică psihologul Cristina Fulop.

Mitul păsării de noapte

„Sunt pasăre de noapte, nu pot altfel”, spun mulți dintre noi, doar că nu e tocmai așa, ci ține tot de obișnuință. Ne-am păcălit să credem că organismul preferă să pierdem nopțile și nu putem trece de această barieră mentală. Cu ceva exercițiu, nopțile pierdute se pot trasnforma în nopți dormite, iar treptat, trezitul de dimineață devine ceva mai ușor dacă îi oferim organismului șapte ore de odihnă, spun specialiștii. Însă weekend-ul poate deveni o provocare, pentru că atunci vrem să recuperăm și dormim mult mai mult. Doar că, dacă dormim mult în zilele libere, crezând că recuperăm, nu facem altceva decât să ne dăm organismul peste cap și să ne trezim la fel de obosiți chiar și după 10 ore de somn. “În weekenduri e important să nu dormim mult. Foarte mulți oameni care nu dorm 7 ore pe noapte în timpul săptămânii, de luni până vineri, recuperează în weekend. Studiile demonstrează că chimia noastră e perturbată și pe un număr mai mic de ore de somn, și pe un număr mai mare de ore de somn. Astfel, intrarea în sarcina se face cu dificultate și dacă dormim mai puțin, și dacă dormim mai mult. Noi secretăm hormonul stresului dimineața, dopamina și alți neurotransmițători care ne ajută să ne dam jos din pat și să intrăm în sarcină și toate aceste secreții sunt perturbate și de minusul față de 7 ore nedormite, și de plusul față de 7 ore de somn”, mai explică psihologul. Așa că e indicat să încercăm să nu exagerăm nici în weekend și să trecem și peste mitul “recuperării” de somn. Printre oamenii de succes din lume și vedete sunt foarte mulți care spun că secretul lor este trezitul de dimineață. De exemplu, actorul Dwayne Johnson se trezește în fiecare dimineață la ora 4 pentru a se antrena. E vedetă, ar putea dormi mai mult, doar că aplică vorba cu trezitul de dimineață. Și actrița Gwyneth Paltrow își începe ziua la ora 4.30, iar editorul revistei Vogue declara că își începe ziua cu o partidă de tenis la ora 5.45. Când auzim de astfel de ore, ne gândim că trezitul la ora 7 este chiar o binecuvântare.

 

Primele ore ale dimineții, clipe de relaxare

Ca să ne păcălim că dormim mai mult, apelăm la butonul de “snooze”, ne dăm jos din pat tot târziu și apoi plecăm în grabă spre muncă. Diminețile ceva mai liniștite sunt recomandate pentru a începe ziua cu un tonus bun. E indicat să ne stabilim ora de trezit ca să avem timp să facem lucrurile în tihnă, să ne bem cafeaua, să citim ceva știri, să ascultăm muzică, să facem sport și abia apoi să ne începem ziua. Orele matinale când nimeni nu te sâcâie la telefon, când nu primești e-mail-uri pot fi chiar prețioase pentru liniștea mentală. “E foarte bine să nu facem lucrurile într-o mare grabă, ritualurile își dovedesc beneficiile pentru mulți oameni. Dacă ne schimbăm ritmul de dimineață, asta ne agresează. Sunt persoane care sunt foarte eficiente cu un ritual scurt: ne trezim, ne spălăm și ieșim pe uță. Sunt persoane care au nevoie să stea mai mult pentru a face aceste lucruri. Important este să ne găsim ritmul potrivit, nu există o rețetă universal valabilă”, spune Cristina Fulop.

 

Poate că reușim să ne disciplinăm și să ne trezim devreme, chiar la ore imposibile, dar ce facem cu gândurile? „Nu mai vreau, m-am săturat, de ce trebuie să mă trezesc la ora asta, de ce trebuie să am un așa job?”. Dacă acestea sunt primele gânduri, atunci ziua începe ceva mai dificil. “Tot de disciplină personală ține. E foarte simplu să fii obișnuit să te uiți la partea goală a paharului. Dacă te disciplinezi să vezi părțile bune ale unui lucru, atunci vei reuși. E o chestiune și de coaching personal, cel mai bine ar fi ca seara, după ce am avut o zi plină de lucruri pe care le-am făcut, să finalizăm cu gânduri legate de ceea ce am realizat, nu de ceea ce a rămas nefăcut, astfel încât chiar dacă am reportat pentru ziua următoare niște activități care au rămas nerezolvate, practic să ne culcăm cu mintea plină de lucrurile pozitive pe care le-am rezolvat. Să ne organizăm foarte bine timpul alocând activităților pe care le avem de făcut într-o zi un timp realist, nu supraaglomerând programul, pentru că de aici apar gândurile și așa le stimulăm să existe. Atunci când avem multe sarcini de rezolvat perfecționismul și exigența ridicate nu fac decât să ne dea un feedback negativ, să ne impiedice să ne așezăm corect într-o zi, vizavi de câte sarcini avem de făcut și nu ne stimulează cum ar putea părea către rezolvarea sarcinilor. Ne vom simți copleșiți, iar dacă nu avem un program bine organizat, nu vom avea timp nici de pauze care sunt foarte importante tocmai pentru a putea să ne relaxăm și pentru a putea să conștientizăm ceea ce am rezolvat deja”, explică psihologul.

 

Fără somnul de la prânz

Un somn la prânz e foarte tentant de cele mai multe ori, însă câți nu v-ați trezit chiar mai obosiți după? Mulți specialiști nu recomandă să dormim la prânz și spun că trebuie să încercăm să trecem peste valul de oboseală din mijlocul zilei. “Cel mai bine este să luăm o pauză și să stăm puțin în aer liber, să încercăm să ne mișcăm, să ne plimbăm, să ne scoatem din sarcinile respective, dar oricum nu să ne așezăm, să ne relaxăm, să ne întindem, pentru că ne ia somnul. Ideea e să facem mișcare fizică și dacă se poate în aer liber”, mai spune Cristina Fulop.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri