Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Trucuri pentru o respiraţie proaspătă

Trucuri pentru o respiraţie proaspătă

Medicii dentişti recomandă, pentru o igienă dentară sănătoasă, să ne spălăm de cel puţin două ori pe zi pe dinţi. Dar, câteodată, periajul nu este de ajuns pentru a înlătura şi respiraţia urât mirositoare. Specialiştii ne dau câteva sfaturi pentru a scăpa de această problemă. Oamenii de ştiinţă spun că peste 50% din bacteriile găsite în gură contribuie la respirația rea. În timp, o îngrijire dentară precară va duce la respiraţia urât mirositoare. Desigur, şi alimentele pe care le consumăm contribuie şi la halena gurii, dar aceasta mai poate fi şi un simptom al unei stări de sănătate sau un efect secundar al unei medicamente. Iată ce trebuie să facem:

• Periați după mese şi înainte de culcare.

• Spălaţi bine limba.

• Faceţi gargară şi clătiţi gura cu apă de gură în mod regulat.

• Folosiţi aţa dentară.

• Mestecați gumă fără zahăr pentru a menține gura umedă.

• Beţi multă apă.

• Mergeţi la stomatolog regulat.

Cel mai util sfat

Dacă vă loviţi des de acest disconfort, trebuie neapărat să mergeţi la stomatolog, pentru a vă asigura că problemele cu dinţii nu sunt mai mari decât par la prima vedere. Al doilea pas ar fi reînnoirea rezervei de gumă de mestecat sau bomboane mentolate.

Cauzele mirosului

Medicii stomatologi spun că depunerea tartrului, afecțiunile gingivale și cariile sunt alte cauze ale respirației urât mirositoare. Însă aceasta poate fi declanșată şi de unele afecțiuni pulmonare sau gastrointestinale, precum și de unele infecții sistemice. Alte probleme de sănătate, precum infecțiile sinusale sau diabetul, mai pot cauza, de asemenea, halena gurii. Infecțiile amigdalelor, alimentele consumate (ceapa, usturoiul sau peștele) sau fumatul sunt, de asemnea, cauze frecvente ale mirosului urât din gură.

Apa de gură cu oțet împiedică multiplicarea bacteriană în cavitatea bucală. Două linguri de oțet de mere sau oțet alb se amestecă într-o cană cu apă. Se face gargară cu lichidul obţinut, timp de o jumătate de minut, pentru o respiraţie proaspătă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri