Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump i-a criticat pe „profeţii sfârşitului lumii” în faţa Gretei Thunberg

Donald Trump i-a criticat pe „profeţii sfârşitului lumii” în faţa Gretei Thunberg

Confruntarea era anunţată şi a avut loc, prin discursuri interpuse: preşedintele american, Donald Trump, i-a criticat marţi, la Davos, pe „profeţii sfârşitului lumii” din cauza climei, sub ochii tinerei activiste pentru mediu Greta Thunberg, relatează AFP.

„Trebuie să îi respingem pe eternii profeţi ai sfârşitului lumii şi predicţiile lor despre Apocalipsă”, a declarat Donald Trump în faţa elitei economice şi politice globale, reunită în această cochetă staţiune de schi din cantonul Grisons din Elveţia, în prima zi a celei de-a 50-a ediţii a Forumului Economic Mondial (WEF).

În faţa preşedintelui american, un climatosceptic declarat, s-au aflat numeroşi patroni şi politicieni importanţi, dar şi tânăra activistă pentru mediu Greta Thunberg, invitată pentru al doilea an consecutiv la Davos.

Greta Thunberg a deschis în după-amiaza zilei de marţi o sesiune de discuţii al cărei titlu este fără echivoc: „Evitarea Apocalipsei climatice”.

Câteva ore mai devreme, ea i-a criticat pe importanţii patroni şi politicieni prezenţi la Davos: „Clima şi mediul sunt un subiect de actualitate astăzi”, dar, „în practică, nu s-a făcut nimic (...), emisiile de CO2 nu au scăzut”, a declarat ea.

În schimb, Donald Trump, într-un discurs dedicat în mod clar electoratului său, a lăudat abundenta producţie de hidrocarburi şi independenţa energetică a Statelor Unite, fără să evoce însă niciodată subiectul energiilor regenerabile.

Aflat deja în campanie pentru a fi reales în noiembrie şi cu câteva ore înainte de debutul procesului său de destituire la Washington, despre care a spus că reprezintă „o farsă”, Donald Trump a enumerat la Davos, pe un ton uniform, performanţele mandatului său în ceea ce priveşte creşterea economică şi înfiinţarea de noi locuri de muncă în Statele Unite.

La fel ca în timpul primei sale participări la Davos din 2018, liderul de la Casa Albă a reafirmat politica denumită „America First”, salutând armistiţiul semnat săptămâna trecută în războiul comercial chinezo-american. „Vremea scepticismului a trecut, companiile revin din nou în număr mare în Statele Unite”, a insistat preşedintele american.

Liderul de la Casa Albă va avea la Davos întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, dar şi cu preşedintele irakian, la puţin timp după asasinarea în Irak a unui influent general iranian de către forţele militare americane.

Rămâne de văzut ce atenţie vor acorda decidenţii economici reuniţi la Davos în privinţa climei.

Într-o anchetă recentă a cabinetului PwC realizată pe un grup de aproape 1.600 de patroni, schimbările climatice nu figurează în topul primelor 10 ameninţări pentru economia mondială pentru anul 2020, apărând doar pe poziţia a 11-a.

ONG-urile sunt sceptice

ONG-urile prezente la Davos resping orice declaraţie triumfalistă pe această temă. „Există un progres enorm în privinţa conştientizării (pericolelor generate de schimbările climatice, n.r.) în rândul marilor patroni, dar provocarea va fi de a o traduce la nivelul eşaloanelor inferioare, în cadrul grupurilor uriaşe” din lanţurile de producţie complexe, a declarat Marco Lambertini, secretar general al organizaţiei de mediu WWF.

Potrivit unui raport publicat de Greenpeace marţi, 10 bănci prezente cu regularitate la Davos au finanţat între 2015 şi 2018 sectorul energiilor fosile cu 1.000 de miliarde de dolari.

Forumul însuşi a fost acuzat de „ipocrizie climatică” din cauza veritabilului balet făcut de avioanele, elicopterele şi limuzinele folosite pe durata sa. În acest an, organizatorii au încercat să dea un exemplu în această privinţă, interzicând tacâmurile de unică folosinţă şi oferind meniuri fără carne, compensând emisiile de carbon şi promovând sfaturile despre carburantul utilizat de avioanele private.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri