Înaintea primei sale întâlniri diplomatice de „gradul zero” în calitate de președinte al SUA, Donald Trump a pus presiune pe liderul de la Beijing, Xi Jinping, cu care urmează să se vadă săptămâna aceasta. Într-un interviu acordat publicației „Financial Times”, șeful Casei Albe nu a respins scenariul utilizării șantajului comercial pentru a determina China să țină în frâu Coreea de Nord.
„China are o influență mare asupra nord-coreenilor și va decide dacă ne va ajuta sau nu în privința Coreei de Nord. Dacă ne ajută, va fi foarte bine pentru China. În caz contrar, nu va fi bine pentru nimeni”, a spus Trump pentru „Financial Times”. Întrebat cum anume ar putea fi „stimulat” Beijingul pentru a constrânge regimul de la Phenian să-și restrângă programul militar, Donald Trump a răspuns sec: „Comerțul este factorul motivant. Totul se rezumă la comerț”. Înaintea celei mai dificile întâlniri în calitate de președinte, liderul american pune astfel presiune asupra președintelui chinez, Xi Jinping, dând de înțeles că SUA pot condiționa schimburile economice bilaterale de obținerea sprijinului Chinei în dosarul nord-coreean. Întrebat apoi dacă ia în calcul o „înțelegere de anvergură”, prin care China să-și exercite influența asupra Coreei de Nord, în schimbul obținerii unei garanții privind o retragere ulterioară a trupelor americane din Peninsula coreeană, Trump a precizat: „În cazul în care China nu va soluționa situația din Coreea de Nord, atunci vom face noi acest lucru”. Întrebat dacă este posibil ca SUA să acționeze singure, fără să aștepte ajutorul Chinei, șeful administrației de la Washington a răspuns: „Absolut”, fără a oferi mai multe detalii. Înainte de a-l primi pe Xi Jinping, joi și vineri, la reședința sa privată Mar-a-Lago, din Florida, Trump recunoștea prin Twitter că întrevederea cu președintele Chinei va fi „extrem de dificilă”, în special din cauza divergențelor comerciale dintre cele două părți. Cu toate acestea, într-un alt interviu, acordat canalului de televiziune „ABC”, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, aprecia că, în timpul întrevederii Trump-Jinping, „conversația cea mai importantă va fi cum vom putea să gestionăm neproliferarea nucleară a Coreei de Nord”. Ea a lăsat să se înțeleagă că întâlnirea tete-a-tete dintre cei doi lideri în legătură cu dosarul nord-coreean va fi una extrem de tensionată. Autoritățile de la Beijing au anunțat deja suspendarea importurilor de cărbune nord-coreean, așa cum prevăd sancțiunile internaționale prin care ONU încearcă să determine Phenianul să renunțe la programele nuclear și balistic.
Presiuni asupra Beijingului
Măsură adoptată de Beijing este considerată însă insuficientă de către Nikki Haley. „Știm că nord-coreenii primesc cărbune prin alte mijloace. Vrem să vedem acțiune ferme din partea Chinei pentru a condamna Coreea de Nord și nu doar cuvinte”, a adăugat ea. „Singura țară care poate stopa Coreea de Nord este China și ei o știu (...) Ei trebuie să acționeze și noi vom continua să punem presiune pe China pentru a acționa”, a mai spus Haley. Între timp, potrivit Reuters, consilierii de securitate ai președintelui Trump au elaborat o listă de opțiuni care, în opinia lor, ar putea stopa programul de înarmare al nord-coreenilor. Între propuneri figurează o serie de măsuri militare și economice directe contra regimului de la Phenian, dar și sancțiuni împotriva chinezilor, pentru a-i determina pe aceștia să nu mai susțină Coreea de Nord.
„Singura țară care poate stopa Coreea de Nord este China (…) Vom continua să punem presiune pe China” - Nikki Haley