Jurnalul.ro România inteligentă Tudor Prisecaru: Trebuie să refacem complet sistemul de învățământ preuniversitar

Tudor Prisecaru: Trebuie să refacem complet sistemul de învățământ preuniversitar

Sistemul de învățământ preuniversitar trebuie refăcut total pentru ca absolvenții cei mai buni să poată fi cooptați în activitatea de cercetare, spune Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării și Digitalizării, la Conferința Națională ”Parcul Științific și Tehnologic Măgurele – drumul de la inovație și cercetare la dezvoltare și progres”, organizată de Antena3 și Jurnalul, în cadrul proiectului România Inteligentă.

"Trebuie să facem un îmnvățământ de calitate. În contextul în care științele fundamentale încep să fie centrifugate, atunci se vede la  ceea ce ajungem. Trebuie să refacem complet sistemul de învățământ preuniversitar, să-l readucem în acea  zonă în care absolvenții cei mai buni să poată să  fie cooptați în activitatea de cercetare, dar asta înseamnă că absolvenții respectivi treubie să aibă un anumit nivel de cunoștințe, să nu aibă goluri să aibă o cultură generală suficient de  dezvoltată pentru ca inventivitatea să-și poată face loc. Fără o cultură, inventivitatea să știți că e destul de greu de stârnit. 

Sperăm ca prin programul actual de guvernare, finanțarea să înceapă să fie o motivație considerabilă. Noi ne luptăm astăzi ca să încercăm să respectăm programu lde guvernare în privința finanțării cercetării", explică prof.univ.Tudor Prisecaru. 

Institutele de pe platforma Măgurele sunt competitive pe plan intern și internațional. 

"Este un proiect ambițios și realizabil, numai dacă ne gândim la faptul că mai puțin cu o lună în urmă, cei doi miniștri, domnul Burdujea și domnul Cseke, au fost la fața locului pentru a definitiva amplasamentul unei fabrici care va construi elemente optice, atât pentru instalațiile laser de la noi din țară, cât și pentru export. Deci iată că  lucrurile încep să prindă contur. Faptul că cei doi miniștri au venit la fața locului, însoțiți de ambasadorul Japoniei, care va aduce licența acestei construcții, este deja un fapt îmbucurător. 

Am în vedere și faptul că institutele de pe platformă sunt foarte competitive, atât pe plan european, cât și mondial. Și nu trebuie să ne surprindă faptul că mai  avem de suferit de pe urma unor concurențe neloiale. Asta este situația. Trebuie să acceptăm. Iar Parcul științific Măgurele va fi acel vârf de lance cu care noi vom continua. Acolo va exista o punere în comun a tuturor elementelor inteligente. La început din  zona București-Ilfov dar speranța mea este că vor veni din toată țara, și nu numai, ca să creeze și să rezulte produse care să poată fi transferabile către societatea noastră", afirmă acesta.

Subiecte în articol: Magurele
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri