Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tudorel Toader o vrea pe Adina Florea la DNA. Un pion de sacrificiu trimis la Cotroceni

Tudorel Toader o vrea pe Adina Florea la DNA. Un pion de sacrificiu trimis la Cotroceni

de Ion Alexandru    |   

Adina Florea, procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Constanţa, este propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA. Asta, în condiţiile în care Florea este vizată de o anchetă penală “in rem” aflată în lucru chiar la DNA. Conform legii, propunerea ministrului Justiţiei poate fi refuzată, o singură dată, motivat de către preşedintele României. Lucru previzibil, de altfel, având în vedere că procuroarea a prezentat un plan managerial în care desfiinţează practicile DNA din timpul epocii Kovesi.

Ministerul Justiţiei a precizat, ieri, că, în urma derulării procedurii de selecţie care a avut loc în perioada 6 august – 4 septembrie, la sediul instituţiei, propunerea ministrului Tudorel Toader pentru numirea în funcţia de procuror-şef al DNA este procurorul Adina Florea. Propunerea va fi înaintată Secţiei pentru procurori de la CSM, pentru obţinerea avizului consultativ, după care va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis, pentru numirea efectivă.

Propunerea lui Tudorel Toader a luat prin surprindere, având în vedere că Adina Florea este vizată de un dosar penal aflat în lucru chiar la DNA. Cu o experienţă de 28 de ani în procuratură, Florea a condus Parchetul Tribunalului Constanţa şi, în prezent, deţine funcţia de procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Constanţa. În urmă cu doi ani, o persoană a formulat la DNA o plângere penală, privind infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cercetare abuzivă, favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu, vizând mai mulţi magistraţi, printre care şi Adina Florea, precum şi un alt candidat la şefia DNA, Andrei Bodean. Dosarul a fost clasat, însă, în 2016, de Secţia I Penală din DNA, ancheta fiind redeschisă, anul trecut, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. DNA a confirmat, ieri, că există pe rol un dosar în lucru, în care a fost dispusă începerea urmăririi penale “in rem”, fără a fi dispuse măsuri procesuale, deocamdată, faţă de vreo persoană.

Motive pentru care propunerea nu poate fi pe placul preşedintelui

În aceste condiţii, este greu de crezut că preşedintele Klaus Iohannis va da curs propunerii formulate de ministrul Tudorel Toader. Mai ales că, în prezent, între palatele Cotroceni şi Victoria există un conflict politic vizibil. Este foarte posibil ca această propunere să fi fost făcută tocmai în ideea că ea urmează să fie respinsă, iar viitoarea propunere fiind practic obligatorie pentru preşedinte. Conform articolului 54, din Legea nr. 303/2004, privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul-şef al DNA este numit în funcţie de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Acelaşi articol mai arată că preşedintele poate refuza motivat, o singură dată, numirea în funcţie a procurorului, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

Un alt motiv pentru care Klaus Iohannis o poate refuza pe Adina Florea este acela că, în planul de management, aceasta critică practicile instituţiei din timpul mandatului Laurei Codruţa Kovesi. Florea atrage atenţia asupra deficienţelor activităţii instituţiei, legate de investigaţiile care au depăşit limita legală, de pasivitatea faţă de semnalele trase cu privire la încălcarea legii de către unii procurori DNA, la faptul că nu există asumată vreo responsabilitate cu privire la creşterea numărului de achitări şi la faptul că în DNA sunt încadraţi procurori fără experienţă. Lucruri pe care, în situaţia în care va prelua şefia DNA, Adina Florea promite să le schimbe.

Adina Florea intenţionează, dacă va fi numită în funcţie, să încadreze la DNA doar procurori cu experienţă profesională. În contradicţie cu ce s-a întâmplat din 2013 până în prezent

Subiecte în articol: Adina Florea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri