Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turismul medical în România. Cât cheltuie străinii pentru proceduri de sănătate

Turismul medical în România. Cât cheltuie străinii pentru proceduri de sănătate

de Redacția Jurnalul    |   

În timp ce majoritatea românilor nu își permit să plătească tratamente și consultații în clinici private, zeci de mii de străini și români care trăiesc peste hotare vin în țara noastră pentru proceduri medicale.

Medicii stomatologi și esteticieni sunt cei mai băutați de cei care trăiesc în afara României. Pentru aceștia, prețurile sunt accesibile și serviciile de calitate. Nu și pentru români!

Astfel că țara noastră rămâne una dintre destinațiile preferate pentru turismul medical. 

Medicii stomatologi, la mare căutare

Georgiana a venit din Italia pentru mai multe intervenţii stomatologice. Din cabinet pleacă direct la aeroport. "Mi-am făcut tot ce se poate, mi-am schimbat plombiţele, mi-am făcut 3 implanturi, mi-am pus aparat dentar, mi-am făcut albire. Mi-este greu, dar nu mă las la o lună o lună și jumătate sunt aici".

Tehnologia ușurează munca medicilor. "Mulți pacienţi vor tratamente repede, vor fațete dentare peste niște dinți care sunt înghesuiți. Planul de tratament se conduce corect dacă punem un aparat dentar, o aliniere corectă având o mușcătura corectă care o să țină acele lucrări dentare. Există tratament în 24 de ore, dinți fixați în 24 de ore pacienţii vin, se fac acele implanturi, extracții cu dinți provizorii dinții sunt frumoși e un mare avantaj", explică Floriana Tudorache, medic specialist protetică și endodonție.

Dar nu pentru toți se poate face tratamentul de la o zi la alta. Unii români îşi transformă vacanţa în concediu medical. Este şi cazul Denisei care a venit din Austria. "Am venit pentru faţete, îmi doresc foarte mult. Sunt în vizită de sărbători și undeva la şapte zile vom termina".

Un studiu recent arată că peste 10% din oaspeții hotelurilor călătoresc, în această perioadă, în scop medical. Cel mai des în orașe precum: București, Cluj și Sibiu. "Văd că numărul este în creștere, majoritatea vin pentru servicii de protetică și implantologie. Vor 5, 6, 20 de fațete sau au 2 implanturi. În jur de 50 -60% au fost pacienţi din afara țării oamenii au conștientizat ca România se afla la mijlocul pieței", spune Andrei Capră, medic specialist estetică dentară.

Turismul medical aduce zezi de milioane de lei la bugetul statului

România nu este cea mai ieftină, dacă ne uităm la preţul serviciilor medicale din ţările vecine.

Spre deosebire de multe ţări europene, în România există însă clinici unde pot fi găsite toate specialităţile de care turistul are nevoie. 

"Eu stau în Israel. În România, medicina este foarte avansată, medicii sunt foarte buni, drept dovadă şi în Israel sunt foarte mulţi medici din România. Aveam nevoie de o blefaroplastie pe care chiar necesita să o fac. Nu mai vedeam bine.  Am ales să mă deplasez în România, chiar dacă deplasatul, cazarea, avionul, m-au ajuns la un cost mai mare decât dacă aş fi făcut această procedură în Israel".

"Vin din Israel, Franța, Emiratele Unite. Vorbim de pacienți care sunt în România cu business și își fac mici intervenții cu toxină botulinică sau augumentare de buze fie pacienți care vin pentru multiple operații ridicare de sâni și abdomenoplastie, facelift. În luna decembrie avem o creștere semnificativă a pacienților din afara României", a declarat Iancu Morad, medic chirurg palstician.

Datele arată ca un turist străin plăteşte pentru servicii medicale în România peste 1.400 de euro. Din 2022 cheltuielile au crescut cu aproape 64% față de anul anterior. În ultimul an, aproape 19.000 de străini și-au rezolvat problemele de sănătate în România. Turiștii au lăsat în cabinetele medicilor peste 100 de milioane de lei. Turismul medical din România aduce zeci de milioane la bugetul statului, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: turism turism medical sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri