Cei care pleacă astăzi pe urmele istoriei românilor, dar şi pe cele mai frumoase drumuri din ţară, ar trebui să se oprească şi la Cârţişoara, pe Transfăgărăşan. De aici a plecat Badea Cârţan, peste munţi, să le aducă fraţilor români carte românească. Astăzi, casa eroului este muzeu, iar obiectele care i-au aparţinut vorbesc despre istoria zbuciumată a acestor locuri. De aici se poate merge mai departe, pe cărări de munte, spre Masivul Făgăraş, sau spre localităţile turistice învecinate, de un pitoresc aparte. De aici, Transfăgărăşanul duce la Bâlea Cascadă şi mai departe, la Bâlea Lac, apoi coboară, pe partea cealaltă a muntelui, traversând poate cea mai frumoasă zonă a României.
Casa Memorială Badea Cârţan, de la Cârţişoara, îşi aşteaptă vizitatorii cu porţile deschise. De aici ar trebui să pornească excursia înapoi în timp, pe urmele istoriei, pentru a înţelege mai bine ce secrete ascund locurile cu peisaje de basm. Cârţişoara este şi astăzi o aşezare unde timpul a stat parcă în loc. Povestea lui Badea Cârţan a devenit legendă, de când locuitorii Romei au găsit „un dac real” dormind lângă celebra Columnă a lui Traian – cel puţin, aşa au crezut cei care l-au văzut... Badea Cârţan, cioban autodidact, luptător pentru drepturile şi libertăţile românilor, a plecat pe jos, din satul lui, ajungând la Roma, dar şi la Viena, la Paris şi în alte multe capitale europene, pentru a deveni un veritabil ambasador cultural, în procesul lung şi anevoios de emancipare a românilor. Cei care ajung acasă la Badea Cârţan pot înţelege cum trăiau ţăranii români din inima Transilvaniei, cu două secole în urmă. Încă mai există hainele şi opincile lui, chiar şi costumele tradiţionale de mire şi mireasă şi foarte multe alte obiecte gospodăreşti. Transfăgărăşanul trece, apoi, prin munte, ajungând la peste 2000 de metri altitudine. De aici coboară pe celălalt versant, urmând curbele de nivel ale teraselor înalte dintre cele două culmi. Astfel a rezultat o „dantelă” arhitecturală considerată o adevărată capodoperă inginerească, ce a atras atenţia echipei Top Gear, urcând în topul celor mai frumoase construcţii de acest gen din lume.
Idei pentru vacanţa de iarnă
Această zonă este la fel de frumoasă, îndiferent de anotimp, însă foarte mulţi turişti o aleg pentru a-şi petrece sărbătorile de iarnă. Una dintre cele mai spectaculoase alegeri pentru Revelion este Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac. Din 2005, hotelul este construit în fiecare an, în inima Munţilor Făgăraş, la o altitudine de peste 2000 de metri, după ce îngheaţă lacul Bâlea, astfel încât să poată fi tăiate blocuri de gheaţă pentru construirea clădirii unice în această parte a Europei. Hotelul poate primi, împreună cu igluurile ridicate pe aceleaşi principii, cel mult 40 de turişti într-o noapte. Dar petrecăreţii se pot caza şi în cabanele de la Bâlea Lac, iar cei care nu mai găsesc locuri libere nici în cabane, petrec noaptea de revelion la Bâlea, apoi coboară în localităţile din apropiere, unde pot găsi oferte de cazare, la Cârţişoara, Avrig, Albota sau în altă localitate învecinată. La Bâlea Lac se poate ajunge, în timpul iernii, doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă, Transfăgărăşanul fiind închis, din acest punct.
Sfaturi pentru turiştii care urcă pe vârful muntelui
Transfăgărăşanul poate fi parcurs doar în perioada fără nincori, apoi se închide, de la Bâlea Cascadă. Dacă în anotimpurile calde se pot face excursii pe drumul rutier, iarna se poate urca şi coborî doar cu telecabina. Cei care vor să meargă la Bâlea Lac de Crăciun, de Revelion sau pentru o exccursie în perioada de iarnă, trebuie să cunoască bine programul telecabinei, pentru că nu pot urca sau coborî după ora 16.30, iar dimineaţa pot coborî de la Bâlea Lac după ora 9.00. În condiţii de vânt puternic, telecabina nu circulă, pentru a nu pune în pericol turiştii. Revelionul la complexul de gheaţă este o experienţă unică pentru turişti, iar petrecerea continuă, de fiecare dată, până pe 3 ianuarie, cu jocuri de iarnă în Winter Park. Preţurile pentru un pachet de Revelion pornesc de la circa 400 de euro de prsoană, pentru două nopţi, incluzând cinele festive şi cazarea
Cei care vor să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la Bâlea Lac, dar nu vor să doarmă la Hotelul de gheaţă sau nu găsesc nicio cameră liberă la cabane, se pot caza într-o pensiune de la baza muntelui, cele mai căutate fiind la Cârţişoara, la Avrig şi la Albota.