Tinerii NEETs („Not in Education, Employment or Trening”), adică acei tineri cu vârste între 16 și 29 de ani care nu mai urmează nicio formă de învățământ și care nu au reușit nici să se angajeze, vor putea primi 25.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru a se lansa în afaceri pe cont propriu.
Apelul de proiecte din sesiunea „Viitor pentru tinerii NEETs II” este pregătit acum de Ministerul Fondurilor Europene și se va adresa beneficiarilor din București, Ilfov, Cluj, Iași și alte 20 de județe, fiind finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman.
Per total, UE va aloca 42 de milioane de euro pentru pachetul de sprijin destinat tinerilor NEETs, din care 16,8 milioane de euro vor merge la subvențiile de câte 25.000 de euro fiecare pentru tinerii șomeri, viitori patroni.
Condiții de calificare
Pentru a putea ajunge la cei 25.000 de euro, tânărul NEET trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulate, printre care:
- să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, iar la înființarea firmei să aibă deja împliniți 18 ani;
- să fie înregistrat și profilat de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă din județul de domiciliu;
- să fie NEET din categoria celor ușor ocupabili, adică să aibă o calificare profesională (de exemplu, au terminat o facultate, dar nu au reușit să se angajeze);
- să aibă domiciliul sau reședința în regiunile de dezvoltare vizate de proiect - Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest sau București-Ilfov.
„Pentru subvenția acordată, este obligatorie angajarea a minimum o persoană în cadrul afacerii sprijinite”, precizează finanțatorii.
Afacerea înființată de noul patron NEET trebuie să funcționeze minimum 12 luni pe perioada implementării proiectului.