Jurnalul.ro Ştiri Externe Regatul Unit nu mai primește lucrători necalificați

Regatul Unit nu mai primește lucrători necalificați

de Şerban Mihăilă    |   

Lucrătorii necalificați străini nu vor mai primi vize în Regatul Unit, prevăd noile planuri pentru imigrația post-Brexit, dezvăluite de guvernul de la Londra. Bazat pe puncte, noul sistem va favoriza mințile „sclipitoare”, în detrimentul „lucrătorilor necalificați”, scrie BBC. Sistemul va acorda puncte în funcţie de competenţe, calificări şi niveluri salariale şi va trata cetăţenii europeni şi non-europeni „în mod egal”. Legislația imigrației va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

 

„Răspundem priorităţilor cetăţenilor prin introducerea unui nou sistem bazat de puncte, care va face să scadă numărul imigranţilor”, a anunțat, printr-un comunicat publicat încă de marţi seara, ministrul britanic de Interne, Priti Patel, salutând „un moment istoric”, care „pune capăt liberei circulaţii”. „Vizele nu vor mai fi eliberate decât pentru cei care au obţinut suficiente puncte”, adaugă comunicatul, pentru „a acorda prioritate celor mai bune talente”, cum ar fi „oamenii de ştiinţă, inginerii şi profesorii universitari”. Noile prevederi au fost gândite pentru a-i determina pe angajatori să nu se mai bazeze pe „forța de muncă ieftină” din Europa și, în același timp, să-i oblige pe aceștia să se orienteze atât pe un personal angajat pe perioadă lungă, cât și pe automatizarea tehnologiei, remarcă BBC. În același timp, mediul de afaceri poate recruta dintre cei opt milioane de potențiali lucrători inactivi din Marea Britanie. Planurile executivului de la Londra în privința imigrației vor modifica actuala definiție a „lucrătorului calificat”. Spre exemplu, anunță BBC, muncitori din anumite domenii agricole vor fi scoși de pe noua listă a lucrătorilor calificați. În schimb, pe listă își vor face apariția tâmplarii, tencuitorii și persoanele implicate în îngrijirea copiilor. După cum au promis conservatorii în programul lor electoral, guvernul își va axa noua strategie în privința imigrației pe un sistem bazat pe puncte. Conform acestuia, cetățenii străini vor trebui să obțină 70 de puncte pentru a primi acordul să muncească în Regatul Unit. Cunoașterea limbii engleze și o ofertă primită pentru o poziție calificată din partea unui „sponsor aprobat” de către autoritățile britanice oferă lucrătorilor străini 50 de puncte. Punctele suplimentare se pot obține apoi pentru tipul de calificare, oferta de salariu și activitatea într-un sector cu un deficit de lucrători. În momentul de față, lucrătorii din zona economică europeană au dreptul să muncească și să trăiască în Marea Britanie, indiferent de salariul primit sau de nivelul lor de calificare. Guvernul de la Londra a anunțat că acest lucru va lua sfârșit începând cu 31 decembrie 2020, odată cu încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

 

Prag salarial

Pragul salarial anual minim pentru lucrătorii calificați care vor să vină în Regatul Unit va fi coborât de la 30.000 de lire sterline, la 25.600. Însă, susțin surse guvernamentale, acest prag poate coborî până la 20.480 de lire sterline pentru persoane care se angajează în domenii cu un deficit de lucrători, care, în momentul de față, includ profesiunea de infirmier, ingineria civilă, psihologia sau baletul clasic. Acest prag s-ar aplica și în cazul persoanelor cu doctorate relevante pentru anumite domenii de activitate. Acest nou sistem nu îi priveşte şi pe cetăţenii din statele UE care vor primi un statut de rezident în Regatul Unit. Până în prezent circa 3,2 milioane de cetăţeni comunitari au cerut statutul de rezident permanent sau de rezident temporar. Termenul limită pentru depunerea acestor cereri este 30 iunie 2021 pentru cetăţenii europeni care se află pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020.

Străinii pot intra în UK pentru șase luni fără viză, dar nu vor putea munci, lucrătorii calificați trebuie să aibă o ofertă de angajare și să atingă baremul celor 70 de puncte, iar imigranții necalificați nu vor mai primi permise de muncă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri