Jurnalul.ro Special Un bărbat din Teleorman s-a trezit că are două CNP-uri

Un bărbat din Teleorman s-a trezit că are două CNP-uri

de Adrian Stoica    |   

În România ajungi să nu te mai miri de nimic când este vorba despre autoritățile statului. Gafe pe care le-ai fi crezut imposibil de comis de către funcționari descoperi că sunt la ordinea zile.

Lăsând la o parte incompetența lor, de cele mai multe ori greșelile comise de ei  înseamnă pentru cetățean timp și bani pierduți degeaba, fără a mai vorbi de nervi. De acest „cadou” care i-a dat viața peste cap a avut parte recent un cetățean din comuna Conțești, județul Teleorman, care a descoperit că posedă două Coduri Numerice Personale (CNP). 

Olteanu Gheorghe și-a pierdut buletinul în 2020 și a solicitat eliberarea unuia nou. Acest lucru s-a întâmplat rapid și lucrurile au reintrat în normal. De curând însă, omul a descoperit că figurează cu două CNP-uri. La primărie este înregistrat cu CNP-ul din buletinul pierdut, dar în noul buletin apare un alt CNP. Omul a făcut această constatare când a mers la primăria din comună pentru a-și rezolva niște probleme legate de depunerea dosarului de pensie. Practic, acum bărbatul nu poate face acest lucru, pentru că persoana din actele primăriei nu este aceeași cu cea din buletin, judecând după CNP.  

Fiecărei persoane fizice i se atribuie, începând de la naștere, un Cod Numeric Personal care se înscrie în actele și certificatele de stare civilă și se preia în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum și în Registrul permanent de evidență a populației. Gestionarea și verificarea atribuirii codului numeric personal revine Ministerului de Interne, prin formațiunile de evidență a populației.

Trebuie să meargă în instanță

În această situație, cei de la Primăria Conțești i-au cerut omului să-și rezolve problema cu dublarea CNP-ului, urmând ca după acea să revină la primărie. Ușor de zis, dar greu de făcut, mai ales pentru Olteanu Gheorghe, care are și probleme de sănătate.  Pentru a face acest lucru, el trebuie să dea acum în judecată Evidența Populației și să ceară anularea CNP care apare în buletinul emis în 2020.

„În cazul în care ați crezut că în România avem un singur CNP, autoritățile au ținut să ne arate că se poate și cu două. Pe lângă situația amuzantă și teoretic imposibilă, omul nu-și poate face actele pentru pensie și acum este nevoit să meargă în instanță să-și anuleze CNP-urile. Personal, nu am mai întâlnit o asemenea situație”. 

Adrian Cuculis, avocat

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri