Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de peste 100.000 de euro (296.057 lei şi 56.100 euro) între averea dobândită şi veniturile realizate de Ionel Petru Pascotă, fost consilier local în comuna Giroc, judeţul Timiş.
Potrivit unui comunicat al ANI, transmis marţi AGERPRES, inspectorii de integritate au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de fostul consilier local.
De asemenea, întrucât în declaraţiile de avere depuse în anii 2014, 2015 şi 2016 Ionel Petru Pascotă nu a declarat veniturile obţinute, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată.
Ionel Petru Pascotă are o decizie definitivă în instanţă, prin care a fost găsit în incompatibilitate, el având interdicţia pe o perioadă de trei ani de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică.
ANI a mai constatat starea de incompatibilitate şi conflictul de interese în cazul altor patru aleşi locali.
Ionel Vişan, primar al comunei Nocrich, judeţul Sibiu, s-a aflat în conflict de interese, deoarece a încheiat un contract individual de muncă privind numirea în funcţia de consilier personal a fiicei sale şi a emis o dispoziţie privind numirea acesteia în cadrul unui proiect finanţat din fonduri comunitare nerambursabile.
Nicolae Călinel, viceprimar al comunei Bogaţi, judeţul Argeş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2012 - mai 2018, când a deţinut şi exercitat funcţia de viceprimar simultan cu calitatea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, respectiv cu cea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale "Radu cel Mare". De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni în vederea cercetării primarului pentru fals în declaraţii.
Dorin Marius Ştef, viceprimar al comunei Livada, judeţul Arad, s-a aflat în incompatibilitate în perioada iulie 2016 - 7 iunie 2017, când a deţinut şi exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Livada-Arad.
Ioan Floarea, consilier local în comuna Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a fost declarat de ANI în conflict de interese, deoarece a iniţiat un proiect de hotărâre şi a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local, în baza căreia a fost aprobată o cerere privind rezolvarea favorabilă a situaţiei unor imobile proprietate personală.
AGERPRES