Jurnalul.ro Ştiri Politică Un deputat cere, prin lege, sprijin pentru persoanele vulnerabile, evacuate din imobilele expropriate de stat

Un deputat cere, prin lege, sprijin pentru persoanele vulnerabile, evacuate din imobilele expropriate de stat

de Ion Alexandru    |   

Deputatul PSD Marian Mina propune modificarea legii care permite statului să facă exproprieri ale unor imobile, pentru realizarea de obiective de utilitate publică de interes național sau local, în sensul introducerii în lege a termenului de persoană vulnerabilă.

Această definiție se referă la proprietarii sau chiriașii unor imobile ce urmează să fie evacuate și care, deși urmează să primească despăgubirile aferente, nu pot avea acces la banii din cont imediat. Inițiatorul arată că, în practica existentă, de la momentul transferului sumelor de bani și până la momentul în care persoana despăgubită poate umbla la contul bancar pentru a utiliza aceste sume, în vederea achiziționării unei noi locuințe, pot trece și până la șase luni. Timp în care statul ar trebui să le asigure acestora un spațiu de locuit, cu titlu gratuit.

Acest proiect de lege a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților săptămâna aceasta, în condițiile în care inițiativa este susținută de un singur parlamentar, din toți cei 466 de aleși. Mai exact, de Marian Mina, de la PSD. Este singurul inițiator și singurul parlamentar care a semnat expunerea de motive.

Pe data de 25 noiembrie, legea a intrat la vot final în Plenul Senatului, cu raport de respingere. Acest raport a fost primit 111 voturi pentru respingere și 12 voturi împotriva respingerii, legea picând, astfel, în prima Cameră sesizată. Împotriva raportului de respingere au votat parlamentarii AUR și un senator neafiliat.

Interesant este că proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, care, în motivarea deciziei, a arătat că inițiatorul propunerii legislative nu a făcut referire cu privire la sursa de finanțare. În schimb, Consiliul Economic și Social a avizat favorabil această propunere legislativă. Legea se află, în acest moment, în dezbaterea Comisiei pentru Administrație din Camera Deputaților, care are termen să finalizeze raportul până pe data de 24 decembrie 2021.

 

Acces la despăgubiri chiar și după o jumătate de an

Este vorba despre o propunere legislativă pentru completarea Legii 255/2010, privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean sau local. Marian Minea arată că această propunere are ca obiect de reglementare exproprierea imobilelor cu destinație de locuință, folosite de persoanele vulnerabile, care nu dispun de o a doua locuință și nici de resursele materiale pentru a achiziționa sau a închiria un alt spațiu de locuit, până la transferul sumelor de despăgubire plătite de către stat, în calitate de expropriator.

„În practică, s-a observat că există o întârziere semnificativă în acest proces. Evacuarea locatarilor unor imobile aflate pe culoarele lucrării de utilitate publică are o problemă. Între perioada de consemnare a banilor în contul expropriatului și posibilitatea de retragere a banilor din cont există o sincopă de aproximativ 3-6 luni”, arată deputatul social-democrat, în expunerea de motive.

Potrivit lui Marian Mina, se constată o perioadă mare între momentul publicării hotărârii de guvern sau a hotărârii administrației publice locale privind exproprierea. De asemenea, tot o perioadă mare este cuprinsă și între momentul consemnării banilor reprezentând valoarea despăgubirilor acordate și posibilitatea de retragere efectivă a acestora de către expropriat, pe fondul unor situații a căror soluționare este supusă unor proceduri birocratice.

 

Impedimente de ordin legal

Cele mai frecvente situații de acest gen sunt întâlnite în cazul imobilelor vechi, pentru care nu există acte juridice, în cazul cărora nu este finalizată recepția, nu a fost emisă autorizația de construire, există dispute cu privire la moșteniri sau au fost efectuate modificări succesive a hotărârii de guvern prin care a fost dispusă exproprierea, dar și identificarea dificilă a proprietarilor, unii dintre ei fiind decedați, alții, emigrați.

Deși statul devine proprietar al clădirilor pe care le expropriază și poate începe, teoretic, demolarea, în vederea realizării obiectivului de utilitate publică propus, în practică este blocat de considerente de ordin legal. Spre exemplu, nu pot fi evacuate persoane pe timpul sezonului rece, dar nici nu pot fi evacuate familii dintr-o locuință, fără a fi despăgubite sau fără a li se oferi o alternativă de locuit, până la construcția sau achiziționarea unei alte locuințe.

 

Se propune, în fapt, asigurarea unei locuințe temporare

Concret, deputatul Marian Mina propunea introducerea, în Legea 255/2010, a unui nou articol, cu numărul 11, care să reglementeze situația evacuării persoanelor din clădiri cu destinația de locuință, care le ocupă în mod legal, fie în calitate de proprietari, fie în calitate de chiriași prin efectul unui contract de închiriere legal încheiat și care solicită consiliului local sau județean un spațiu de locuit sau o locuință de necesitate.

Modificarea propusă atribuie, astfel, competențe clare administrațiilor locale care se confruntă cu problema proprietarilor sau a chiriașilor vulnerabili. În acest sens, punerea în posesie a statului cu o proprietate expropriată nu s-ar mai putea face decât după asigurarea unui spațiu alternativ de locuit pentru persoanele expropriate. Iar prefecturile urmează să supravegheze acest demers.

Mai mult, în modificarea dorită se arată că, în cazul în care autoritățile locale nu dispun de locuințe libere din fondul propriu de imobile, există posibilitatea închirierii unor locuințe, cu drept de folosință până la mutarea expropriaților într-o nouă locuință, dar nu mai mult de un an și jumătate. Iar sumele necesare pentru închirierea acestor imobile ar trebui să fie asigurate de la bugetul de stat, din fondul de rezervă al Guvernului pentru situații de urgență. În perioada în care persoanele expropriate folosesc gratuit o astfel de locuință, vor suporta toate cheltuielile cu utilitățile.

Subiecte în articol: marian mina despăgubiri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri