Jurnalul.ro Editoriale Un forum urban mondial și de ce este el important pentru orașele din Europa

Un forum urban mondial și de ce este el important pentru orașele din Europa

de Corina Cretu    |   

După Quito în 2016, Kuala Lumpur în 2018. Forumul urban mondial va avea loc în perioada 7-13 februarie în capitala Malaeziei, un oraș renumit pentru arhitectura futuristă, inclusiv faimoasele Turnuri Petronas.

Un loc ideal, având în vedere faptul că Forumul are ca teme problemele urbane din prezent și din viitor și dezvoltarea urbană durabilă.

De ce această chestiune este importantă pentru jumătate de miliard de europeni? În mare parte deoarece aspectele urbane din întreaga lume ilustrează efectul fluture: măsurile întreprinse (sau nu!) în ceea ce privește energia, clima, mediul, politica socială la mii de kilometri distanță de continentul nostru pot avea un impact puternic asupra orașelor și regiunilor Europei.

Gândiți-vă: Europa este un lider mondial în domeniul dezvoltării urbane, atât în ceea ce privește rezultatele concrete din orașele noastre (economii de energie, mijloace de transport ecologice, politică favorabilă incluziunii), cât și în ceea ce privește metodologia (Agenda urbană a UE contribuie la conlucrarea de pe poziții egale între guvernele naționale, autoritățile locale și societatea civilă, pentru îmbunătățirea calității vieții în orașele Europei).

La Kuala Lumpur, datoria mea va fi să promovez modelul nostru și altor țări, să încurajez schimburile de bune practici dintre Europa și alte continente, din simplul motiv că nu este util să se protejeze climatul planetei în Europa dacă acesta este afectat în alte părți de pe glob. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană dorește să continue să joace un rol principal în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD),  până în 2030, ceva ce am început deja să facem pe plan intern și trebuie să încurajăm restul lumii să facă același lucru.

Noua agendă urbană va fi un important pas înainte, deoarece va oferi posibilitatea orașelor din întreaga lume să ia măsuri concrete, adaptate la situația și necesitățile fiecăruia, pentru a aborda provocările urbane. În plus, trebuie să fim cu toții mândri că noua agendă globală va avea o influență europeană. Într-adevăr, aceasta reflectă viziunea Europei pentru o politică urbană durabilă, care se asigură că nimeni nu este uitat și duce la conlucrarea tuturor părților relevante în orașele lor.

Să nu uităm că, în această perioadă în care unii au îndoieli cu privire la proiectul european și la viitorul său, Europa este, într-adevăr, un izvor de speranță, un exemplu demn de urmat pentru zeci de milioane de persoane din toată lumea, și aceasta în numeroase domenii.

Politica urbană este una dintre acestea. În cadrul Forumului voi avea onoarea de a prezenta realizările Europei în punerea în aplicare a celor trei angajamente voluntare pe cate ni le-am asumat în mod public la Quito; acestea se referă la punerea în aplicare a noii Agende urbane mondiale pe baza actualei Agende urbane a UE; elaborarea unei definiții armonizate a orașelor și promovarea cooperării între orașe din întreaga lume în vederea consolidării dezvoltării urbane durabile.

La Kuala Lumpur voi reprezenta cu mândrie 500 de milioane de europeni, aproximativ 100 000 de orașe europene, cu realizările și proiectele lor pentru viitor, în vederea transformării orașelor noastre în locuri mai propice vieții de zi cu zi, pentru toți.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri