Jurnalul.ro Ştiri Observator Un mare maestru popular a încetat din viaţă

Un mare maestru popular a încetat din viaţă

de Emil Neacşu    |   

Veste tristă anunţată de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” pe pagina sa de Facebook. Potrivit reprezentanţilor muzeului, a încetat din viaţă meşterul popular Ion Arsene, cel care a creat de-a lungul vieţii zeci de mii de instrumente muzicale, de la fluiere, ocarine şi cimpoaie pe care le-a vândut în toată lumea.
Originar din satul Poienarii de Muscel, comuna Jugur din județul Argeş, meşterul Arsene Ion s-a născut pe 25 decembrie 1931.
Inspirat de cântecele tradiționale ale zonei meşterul Ion Arsene a devenit purtatorul şi interpretul lor. La formarea sa a contribuit ucenicia făcută pe lângă meşterul Pasăre Gheorghe din Ocniţa, Vâlcea. 
Din anul 1970, meşterul Arsene a fost colaborator al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” fiind prezent la expoziţiile şi târgurile organizate aici de-a lungul anilor. Pasiunea lui a fost transmisă şi celor patru copii ai săi. 
În 2002, a primit, din partea Preşedinţiei României, distincţia “Crucea naţională Serviciul Credincios, clasa a III-a”.
Numele său va rămâne înscris atât în galeria celor mai talentaţi creatori de artă populară românească, cât şi în inimile celor care au avut prilejul să îl cunoască.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri