Jurnalul.ro Ştiri Locale Un muzeul virtual al Holocaustului, primul de acest fel în lume, inaugurat la Cluj-Napoca

Un muzeul virtual al Holocaustului, primul de acest fel în lume, inaugurat la Cluj-Napoca

Un muzeul virtual al Holocaustului, primul de acest fel în lume, potrivit organizatorilor, a fost inaugurat luni la Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască ''Dr. Moshe Carmilly'' din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Pe lângă acest muzeu virtual, tot luni a fost inaugurat şi Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, care conţine documente, certificate, fotografii şi obiecte personale ale unor familii din comunitatea evreiască din regiune. Muzeul conţine şi o secţiune multimedia, în care se regăsesc interviuri audio şi video ale unor supravieţuitori ai lagărelor de concentrare.

Fostul decan al Facultăţii de Sport a UBB Vasile Bogdan este unul dintre clujenii care a contribuit cu documente la crearea celor două muzee dedicate Holocaustului, părinţii săi fiind supravieţuitori ai lagărelor de concentrare.

''Am avut această şansă extraordinară ca la doi ani să fiu adoptat de familia Bogdan. O familie de evrei, sigură că pe parcursul dezvoltării mele mi-au povestit foarte multe lucruri despre deportarea lor în 1944 înspre Satu Mare, iar de acolo tata la Dachau, iar mama la Auschwitz. Mama a avut o şansă enormă în 1945 când a fost injectată personal de Mengele în mână, ştiţi cum se întâmpla atunci ... deja se apropiau ruşii de poarta lagărului şi atunci sigur că doctorul şi cu toţi ceilalţi asistenţi au început să injecteze fenol şi alte substanţe otrăvitoare acestor deţinuţi deportaţi. Norocul mare a fost că armata rusă nu a întârziat decât câteva ore şi a putut să îi salveze. Şi aşa a rămas mama în viaţă'', a povestit Vasile Bogdan.

Între Muzeul Documentelor, care se află în Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască ''Dr. Moshe Carmilly'', şi muzeul virtual există o strânsă legătură, cel din urmă preluând în format digital exponatele celui dintâi. Muzeul virtual găzduieşte şi alte documente, care nu au putut fi primite decât sub formă de copie de coordonatorii muzeelor, dar şi legislaţie referitoare la holocaust, sau alte informaţii din acest domeniu.

''Am cercetat şi am constatat că ar fi primul muzeu virtual, în adevărata accepţiune a termenului, de acest tip, şi anume există în lume câteva muzee care au în titulatură muzeu referitor la Holocaust dar sunt în fond nişte expoziţii virtuale referitoare la un segment despre Holocaust. (...) Muzeul virtual conţine documente originale ale supravieţuitorilor , donate de către urmaşii lor, scrisori din lagăre, jurnale ale supravieţuitorilor, certificate emise de autorităţi care atestă suferinţa prin care au trecut evreii, corespondenţă, ziare, avem obiecte şi fotografii în care se văd urme ale torturilor suferite în lagăre. Exponatele din muzeul documentar sunt digitizate şi expuse ca obiecte muzeale digitale pe internet'', a declarat coordonatorul muzeelor, Augusta Costiuc Radosav.

La inaugurare a participat şi rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, care a amintit de personalitatea lui Moshe Carmilly, pe care l-a cunoscut personal.

''A fost un lucru extraordinar, fostul rabin şef al Clujului să vină după căderea regimului totalitar şi să organizeze un institut, (...) unde cercetările de istorie şi civilizaţie ebraică şi evreiască sunt la ele acasă. L-am vizitat apoi la New York pe profesorul Carmilly şi am avut şansa să schimb gânduri interesante, de la om dornic de cunoaştere la un martor al evenimentelor. Acest institut are în centrul lui o istorie tragică pe care nu avem voie să o uităm şi pe care trebuie să o cunoaştem'', a afirmat rectorul universităţii clujene.

Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei funcţionează de la începutul acestui an, timp în care au fost făcute conexiunile cu alte muzee din lume care se ocupă de istoria Holocaustului, iar coordonatorii săi pregătesc o variantă în limba engleză, pentru a facilita un mai mare acces al cercetătorilor şi doritorilor la informaţiile cuprinse în el.

Prin lansarea celor două muzee s-a dorit marcarea, în data de 9 octombrie, a Zilei Holocaustului în România. La eveniment au mai participat preşedintele Senatului UBB, profesorul Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Istorie a UBB, Ovidiu Ghitta, prorectorii Ioan Bolovan şi Rudol Gräf, studenţi şi cadre didactice. AGERPRES

Subiecte în articol: muzeu virtual
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri