Jurnalul.ro Ştiri Politică Un nou guvern “de dreapta”, greu de închegat

Un nou guvern “de dreapta”, greu de închegat

de Ion Alexandru    |   

PNL, USR, ALDE și UDMR, partide care au susținut, în toamna anului trecut, căderea Guvernului Dăncilă și instalarea unui Cabinet minoritar PNL, se atacă, în mod direct, între ele, chiar în ziua în care au participat la sesiunea de consultări cu președintele Klaus Iohannis. Liberalii progresiști au făcut câte o propunere de prim-ministru, pe care au anunțat, deja, că nu o vor vota. UDMR, care a contribuit la moțiunea de cenzură de miercuri, a precizat că nu va susţine candidatul PSD, însă a criticat dur demersul PNL de a emite 25 de OUG-uri într-o singură zi. ALDE, prin vocea președintelui Călin Popescu Trăiceanu, este singurul partid de pe zona de “dreapta” care exclude ca și plan benefic organizarea alegerilor anticipate.

 

Partidele din arcul guvernamental au viziuni diferite cu privire la ceea ce trebuie să se întâmple după căderea Guvernului Orban. Înainte ca președintele Klaus Iohannis să facă anunţul nominalizării candidatului, PNL a precizat că numele pe care îl înaintează pentru primirea mandatului este al lui… Ludovic Orban, premierul demis prin moțiune de cenzură cu doar două zile în urmă. Însă propunerea nu este făcută pentru a trece, deoarece liberalii sunt conștienți de faptul că o astfel de propunere nu are cum să treacă de votul Parlamentului, ci să pice. Nici măcar liberalii nu vor vota pentru instalarea unui guvern condus de Ludovic Orban, planul lor, comun cu al lui Klaus Iohannis, fiind acela al declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

Tot ieri, la Palatul Cotroceni a avut loc runda de consultări dintre președinte și delegația Uniunii Salvați România. Dan Barna a anunţat că i-a făcut șefului statului o propunere proprie pentru funcția de prim-ministru, în persoana aliatului său din Alianţa 2020, actualul eurodeputat Dacian Cioloș. Însă, asemenea liberalilor, USR anunță că nu-și va vota propria propunere, în ideea declanșării alegerilor anticipate. Dan Barna a nuanțat, însă, ce se va întâmpla, din punctul de vedere al USR, dacă planul anticipatelor nu reușește. “Dorim să facem parte activă din noul guvern, însă vom susține doar acel program de guvernare care își ia angajamentul că se va emite ordonanță de urgență pentru alegerile primarilor în două tururi de scrutin”, a adăugat președintele USR. Prin aceasta, USR desconsideră, cu bună știință, cauzele care au condus la picarea Guvernului PNL

 

Tensiuni maxime între aliați

Kelemen Hunor, liderul UDMR, formațiune care a contribuit decisiv la succesul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, a anunțat că Uniunea nu face nicio propunere de premier, însă a precizat că nici nu se va alia în jurul candidatului pentru funția de prim-ministru făcută de reprezentanții PSD și Pro România. În schimb, Hunor a criticat în termeni duri acțiunile guvernului liberal demis de a emite 25 de Ordonanțe de Urgență într-o singură noapte, printre care unele în domenii strategice, fără consultare publică și fără o minimă negociere cu partenerii politici.

Atitudinea liderului UDMR dă, așadar, de înțeles că Uniunea nu va vota un nou Cabinet condus de Ludovic Orban.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE, formațiune care nu a votat moțiunea de cenzură, nu a stabilit încă ce va face. Aceștia nu se vor alătura PSD și nici nu sunt de acord cu planul PNL și al lui Klaus Iohannis de a forța declanșarea alegerilor anticipate.

 

 

Liderii partidelor care au sprijinit Cabinetul Orban au viziuni diferite despre ce trebuie să se întâmple după succesul moțiunii de cenzură

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri