Jurnalul.ro Ştiri Externe Un prinţ de origine română, general în armata britanică, criticat de Pentagon

Un prinţ de origine română, general în armata britanică, criticat de Pentagon

de Emil Neacşu    |   

Generalul britanic Chris Ghika i-a enervat pe liderii de la Pentagon după ce a spus că nu există nici un pericol crescut din partea Iranului, scrie publicaţia americană Washington Examiner. Dar cine este acest general Chris Ghika? Este un prinţ de origine română, care a participat la căsătoria prinţului William cu Kate Middleton în aprilie 2011, răspunde tot Washington Examiner. În vârstă de 47 de ani, Chris Ghika este un veteran al acţiunilor militare din Irlanda de Nord, Balcani, Sierra Leone, Irak şi Afganistan şi este fiul fostului general de brigadă britanic, prinţul John (Ion) Ghika, un ofiţer membru al Gărzii Irlandeze, care îşi ştia descendenţa până în anul 1658, an în care domnii Ghica erau stăpâni în Valahia şi Moldova. Familia şi-a pierdut rolul conducător în 1859, când cele două principate s-au unit, dar titlurile şi moşiile familiei Ghica au rămas intacte.

În 2015, prinţul Chris Ghika a fost acuzat de complicitate cu o reţea de infractori pentru a obţine retrocedarea unei păduri aflată în proprietatea statului român. Se spune că el a exagerat de titlurile sale princiare pentru a pune mâna pe pădurea de 43.000 de hectare, dar Ghika a spus că toate acuzaţiile la adresa sa au fost nefondate.

Chris Ghika a intrat în armata britanică în 1993, şi nu îşi foloseşte public titlul princiar. Dat fiind că a fost coleg în Gărzile Irlandeze cu prinţul William, el a fost invitat la nunta regală din 2011 şi a făcut parte din Garda Reginei la acest eveniment.

Subiecte în articol: chris ghika pentagon
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri