Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Un procuror francez cere pedeapsa cu închisoarea pentru șeful Orange

Un procuror francez cere pedeapsa cu închisoarea pentru șeful Orange

Un procuror francez le-a spus judecătorilor că directorul general al Orange, Stephane Richard, ar trebui să facă trei ani de închisoare pentru presupusa sa implicare într-un dosar de arbitraj care a permis în 2008 omului de afaceri Bernard Tapie să primească despăgubiri în valoare de 400 milioane de euro pentru soluţionarea unui litigiu cu Crédit Lyonnais, transmite Reuters. 

Procurorii solicitaseră şefului Orange să depună mărturie în procesul în care actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, este acuzată de neglijenţă în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais. 

În acea perioadă, Stephane Richard era şeful echipei lui Lagarde, pe atunci ministru al Economiei. Fostului ministru al Economiei i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie. 

Luni, procurorul a declarat că 18 luni din sentinţă ar trebui suspendate, iar Richard nu ar trebui să aibă voie să lucreze în sectorul public timp de cinci ani. 

Procuratura caută să obţină o pedeapsă cu închisoare de cinci ani pentru şeful Orange. Acesta a dezminţit acuzaţiile şi a susţinut că şi-a îndeplinit îndatoririle de serviciu. 

Stephane Richard este cel care a reuşit să îmbunătăţească rezultatele Orange pe o piaţă franceză extrem de competitivă, unde concurează cu rivali precum Bouygues Telecom, Altice şi Iliad. 

Grupul Orange, cunoscut anterior sub numele de France Telecom, este prezent în 209 de ţări şi are un portofoliu de 247 de milioane de clienţi, dintre care 185 de milioane abonaţi la serviciile de telefonie mobilă. 

La 31 decembrie 2018, Orange România oferea servicii mobile, fixe şi TV pentru 10.762.100 de clienţi, în creştere cu 1,3% comparativ cu 2017. 

Cifra de afaceri a Orange România a crescut cu 1,8% în trimestrul patru al anului trecut, la 292 de milioane de euro, iar afacerile totale au ajuns în 2018 la 1,125 miliarde de euro, susţinute de evoluţia pozitivă a serviciilor fix-mobil şi consumul de date mobile.

AGERPRES

Subiecte în articol: orange inchisoare stéphane richard
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri