Jurnalul.ro Ştiri Externe Veneția, în pericol. UNESCO cere măsuri urgente

Veneția, în pericol. UNESCO cere măsuri urgente

de Alexandru Dănciulescu    |   

UNESCO a recomandat ca una dintre cele mai populare și mai vulnerabile destinații turistice din Italia să fie adăugată pe lista locurilor din patrimoniul mondial aflate în pericol

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură face apel la guvernul italian să acorde o atenție specială pentru rezolvarea „problemelor de lungă durată” din Veneția, orașul care se luptă de ani de zile cu prea mulți turiști și cu efectele schimbărilor climatice.

Veneția este unul dintre cele 1.157 de locuri desemnate în prezent ca fiind incluse în Patrimoniul Mondial, cu „o valoare universală excepțională”, datorită ofertelor lor culturale sau naturale.

Recomandarea de a înscrie Veneția pe lista de pericol a Patrimoniului Mondial a fost făcută de experți ai UNESCO, înaintea celei de-a 45-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al agenției, care va avea loc în septembrie la Riad,, în Arabia Saudită.

Proiectul de rezoluție argumentează că nu a existat „un nivel semnificativ de progres în abordarea problemelor persistente și complexe legate în special de turismul de masă, proiectele de dezvoltare și schimbările climatice”.

În proiectul de rezoluție se afirmă că aceste probleme cauzează „ deteriorarea structurilor clădirilor și a zonelor urbane, degradând identitatea culturală și socială a orașului și amenințând integritatea atributelor și valorilor sale culturale, de mediu și peisagistice".

Probleme legate de vreme și turism în Veneția

În ultimii ani, Veneția s-a confruntat cu un adevarat balansoar de probleme legate de vreme.

În luna februarie a acestui an, orașul a fost cuprins de o secetă atât de gravă, încât a fost imposibil ca gondolele, taxiurile pe apă și ambulanțele să treacă prin unele canale. În noiembrie 2019, inundațiile au fost atât de grave încât comorile și clădirile istorice au fost puse în pericol.

Turismul excesiv în Veneția a fost o problemă permanentă, iar UNESCO a remarcat unele dintre eforturile depuse pentru a combate acest lucru, cum ar fi interdicția impusă navelor mari de a intra în bazinul San Marco - canalul Giudecca. Cu toate acestea, raportul a afirmat că „efectele deteriorării continue datorate intervenției umane, inclusiv dezvoltarea continuă, impactul schimbărilor climatice și turismul de masă amenință să provoace modificări ireversibile” în Veneția.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: venetia unesco pericol
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri