Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria riscă să i se aplice Articolul 7 din tratatul Uniunii Europene. Dezbateri aprige în Parlamentul European. Ce prevede articolul

Ungaria riscă să i se aplice Articolul 7 din tratatul Uniunii Europene. Dezbateri aprige în Parlamentul European. Ce prevede articolul

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marţi Parlamentul European (PE) că încearcă să "şantajeze" Budapesta în legătură cu politicile sale privind migraţia, într-un discurs rostit în faţa eurodeputaţilor cu o zi înainte ca aceştia să supună la vot un raport care critică situaţia statului de drept în Ungaria, relatează dpa şi MTI. 

"Trebuie să resping ameninţările, şantajul, defăimarea de către forţele care îi susţin pe migranţi", a afirmat Orban, potrivit căruia "Ungaria va fi condamnată pentru că poporul ungar a decis că această ţară nu va fi o ţară de migranţi". 

Deputaţii europeni urmează să supună la vot miercuri un raport care critică situaţia statului de drept în Ungaria, pregătit de Comisia pentru libertăţi civile a PE (LIBE). Raportul elaborat de eurodeputata Judith Sargentini, din partea Verzilor, constată ''un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene" şi cere activarea procedurii articolului 7, prin care poate fi suspendat dreptul de vot al unui stat în Consiliu. 

Raportul "insultă Ungaria şi insultă onoarea naţiunii ungare", a subliniat Viktor Orban în discursul său. "Spuneţi nici mai mult nici mai puţin decât că poporul ungar nu poate decide singur ce este în propriul interes. Credeţi că ştiţi mai bine ce vrea poporul ungar", a acuzat Orban, explicând că deciziile Ungariei sunt luate de alegători, la alegerile legislative. 

Liderul european ALDE Guy Verhofstadt i-a spus lui Orban că: ”Viktor Orban nu este Ungaria. Ungaria reprezinta mult mai mult decât atât!”.

Nigel Farage în schimb, i-a spus lui Orban că: ”Veniți cu noi în Brexit! Este distractiv!”.

Ce prevede Articolul 7 al tratatului Uniunii Europene

Articolul 7 (ex-articolul 7 TUE)

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existenţa unei încălcări grave şi persistente a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-şi prezinte observaţiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menţionată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ţine seama de eventualele consecinţe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor şi obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice.

Obligatiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situaţie pentru statul membru respectiv

(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situaţiei care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5) Modalităţile de vot care, în înţelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European şi Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

*Articolul 2

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:12016M007

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri