Jurnalul.ro Timp liber Calatorii UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură

UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură

Situat în judeţul Hunedoara, satul Alun din Ţinutul Pădurenilor, supranumit “satul de marmură” sau „satul înmărmurit“, este unic în România: mai are un locuitor, în acte, o mănăstire din marmură, dar şi un drum din marmură de circa zece kilometri.

Biserica, construită în totalitate din marmură extrasă din cariera satului, a fost ridicată între anii 1937-1939. Este singura din România ale cărei ziduri au fost realizate din prețiosul material de construcții.

Marmura de Alun este binecunoscută cioplitorilor din țară și de peste hotare, constructori sau artiști. A fost folosită și la construirea Casei Poporului din București.

Multe dintre casele din Alun s-au prăbuşit până la fundaţie. Alte gospodării mai noi au ajuns acoperite de buruieni şi lăstăriş, pentru că de mai mulţi ani nimeni nu le-a mai îngrijit.

Unele case, în schimb, sunt păstrate în bună stare, pentru că foştii locatari îşi fac timp pentru a avea grijă de ele. În Alun a rămas un singur locuitor permanent. Acesta primește cu drag turiștii care ajung să viziteze satul unic în România.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri