Jurnalul.ro Ştiri Externe Unicornul siberian a dispărut din cauza schimbărilor climatice

Unicornul siberian a dispărut din cauza schimbărilor climatice

Elasmotherium sibiricum, cunoscut ca unicornul siberian, a dispărut în urmă cu peste 35.000 de ani din cauza reducerii suprafeţei de păşunat din stepă, ca urmare a schimbărilor climatice, potrivit unui studiu australian publicat marţi.
Acest uriaş rinocer al continentului asiatic, caracterizat printr-un corn monumental, a trăit mai mult timp decât se credea, se arată în acest studiu internaţional, care a clarificat şi legătura dintre acest animal preistoric şi actualul rinocer.
Până acum se credea că acest colos de 3,5 tone şi care a populat actualele teritorii din Rusia, Kazahstan, Mongolia şi China a dispărut înainte de ultima Epoca de Gheaţă, ceea ce înseamnă în urmă cu 200.000 de ani, potrivit unui comunicat al Universităţii din Adelaide care a participat la cercetare.
Studiul a analizat resturilor fosile a 23 de exemplare de unicorn siberian şi a confirmat că aceste mamifere au trăit acum 39.000 - 35.000 de ani, ceea ce înseamnă că au coincis cu omul modern şi cel din Neanderthal.

Omul nu ar fi contribuit la dispariţia unicornului 
"Este puţin probabil ca prezenţa omului să fi dus la dispariţia lor", a subliniat Chris Turney, coautor al studiului.
"Unicornul siberian pare să fi fost grav afectat la începutul Epocii de Fier în Eurasia de o scădere bruscă a temperaturilor, care au dus la o îngheţare a solului şi la reducerea suprafeţei de păşunat, cu un impact nimicitor asupra populaţiei acestor animale în zone ample ale continentului", a precizat cercetătorul australian.
Analizele genetice, realizate la Centrul pentru ADN Antic (ACAD) din cadrul Unviersităţii Adelaide, arată că unicornul siberian este ultimul dintre marii supravieţuitori ai acestei familii înrudite cu rinocerii.
Noua probă genetică respinge ipoteza unor studii prealabile, potrivit cărora unicornul siberian este o rudă apropiată a rinocerului lânos sau a rinocerului de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis).
În prezent există cinci specii de rinoceri, deşi în trecut au existat până la 250 de specii de astfel de mamifere, potrivit acestui studiu condus de Muzeul de Istorie Naturală din Londra şi publicat de revista Nature Ecology and Evolution.

Sursa: Agerpres 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri