Jurnalul.ro Ştiri Justitie Uniunea Judecătorilor profund îngrijorată de intenţia preşedintelui de a se implica activ în alegerile pentru CSM

Uniunea Judecătorilor profund îngrijorată de intenţia preşedintelui de a se implica activ în alegerile pentru CSM

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) se arată îngrijorată de intenţia şefului statului de a se implica activ în alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat de presă al UNJR.

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a luat act cu profundă îngrijorare de declaraţiile preşedintelui României făcute în faţa Parlamentului, în data de 21 februarie, potrivit cărora, în 'virtutea atribuţiilor ce (îi) revin', se va implica activ în alegerile pentru CSM. Acesta a adăugat că, 'în ceea ce mă priveşte, ca Preşedinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces şi nu mă voi limita la un rol formal' la aceste alegeri pentru viitorul CSM", se arată în comunicatul UNJR.

În opinia Uniunii, o eventuală "imixtiune" a preşedintelui, care alături de premier e parte a puterii executive, în chestiuni ce ţin de funcţionarea puterii judecătoreşti, cum ar fi alegerile pentru CSM, ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat şi ar "submina" statul de drept şi democraţia constituţională.

Potrivit UNJR, preşedintele trebuie să respecte independenţa justiţiei, fără a interveni în atribuţiile CSM de garantare a independenţei justiţiei. UNJR susţine că şeful statului nu are nicio atribuţie constituţională în procesul electiv privind membrii CSM. Principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat impune reprezentanţilor celorlalte puteri din stat abţinerea de la orice acţiuni de natură să influenţeze aspecte ce ţin în exclusivitate de puterea judecătorească, precum alegerea reprezentanţilor instanţelor şi parchetelor în cadrul CSM, indică Uniunea.

"Reamintim Preşedintelui, ca şi celorlalţi actori politici că datoria lor este aceea de a respecta independenţa justiţiei. Acest lucru impune inclusiv abţineri de la declaraţii de acest tip, de natură a crea publicului larg impresia că procesul electiv vizând membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi influenţat sau chiar decis de reprezentanţii puterii Executive, în pofida faptului că decizia aparţine în exclusivitate judecătorilor şi procurorilor", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, CSM este parte a puterii judecătoreşti din stat şi, conform Constituţiei, este garantul independenţei justiţiei. Legea fundamentală prevede totodată că România este "stat de drept", organizat "potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale".

"Gravitatea afirmaţiilor Preşedintelui referitoare la implicarea în chestiuni ce ţin de puterea Judecătorească este cu atât mai mare cu cât sunt făcute în fata Parlamentului, puterea Legislativă din stat, iar astfel de afirmaţii sunt repetitive în activitatea instituţiei Preşedintelui. Exemplificativ, Preşedintele ţării a mai afirmat în data de 2 februarie, în faţa noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, următoarele: 'Ca Preşedinte, garantarea independenţei justiţiei şi consolidarea statului de drept sub toate aspectele sale sunt priorităţi ale mandatului meu'. Preşedintele a vorbit în Parlament despre CSM ca fiind numai un 'for de conducere şi organ disciplinar' pentru magistraţi, asumându-şi pentru sine atributul de 'garant al independenţei justiţiei', care de fapt este rolul principal al Consiliului Superior al Magistraturii", relevă UNJR. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri