Potrivit cumvaplace.ro, unutul are o aromă proaspătă de mere, cu nuanțe picante și o textură ultra mătăsoasă. Are un gust delicios uns pe biscuiți, felii de pâine prăjită sau clătite.
INGREDIENTE
-
2 kg mere
-
3 linguri de oțet (de 5-6 grade)
-
300 g zahăr tos
-
2 batoane de scorțișoară
-
1 lamâie
-
1 steluță de anason
-
1⁄2 păstaie de vanilie
-
1⁄4 linguriță de nucșoară măcinată
-
1⁄4 linguriță de cuișoare măcinate
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Spălați merele, îndepărtați codițele și tăiați-le în sferturi. Puneți-le într-o cratiță cu gura largă și acoperiți fructele cu apă rece. Puneți oțetul și un baton de scorțișoară.
- Puneți pe foc potrivit și lăsați să fiarbă 20-30 de minute sau până când merele s-au înmuiat bine și lichidul a scăzut.
- Treceți merele printr-o sită fină. Nu durează mult acest pas, merele fierte se pasează foarte ușor.
- Puneți sosul gros obținut într-un vas cu fund mai gros (de preferat), adăugați zahărul, zeama de lămâie, scorțișoara rămasă și celelalte mirodenii și puneți pe foc mic. Din clipa în care compoziția fierbe, supravegheți-o îndeaproape: amestecați des să nu se lipească (să nu se afume) și o lăsați pe foc 20-25 de minute.
- Scoateți mirodeniile (scorțișoara, anasonul și păstaia de vanilie) și cu ajutorul mixerului vertical, blendați bine compoziția, astfel încât să obțineți un sos foarte fin și omogen.
- Puneți untul de mere (apple butter) în borcane sterilizate, le sigilați și le întoarceți cu capacul în jos, până a doua zi.