În timpul negocierilor de pace între talibani și autoritățile din Afganistan, care au început în 2020, conflictul a reizbucnit în toamnă, se arată într-un raport ONU, citat de DPA.
"2020 ar fi putut fi anul păcii în Afganistan. În schimb, mii de civili afgani au pierit din cauza conflictului", a declarat Deborah Lyons, reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Afganistan.
Cea mai violentă perioadă a fost octombrie 2020, la câteva săptămâni după demararea tratativelor de pace din Doha, capitala Quatarului. Experții consideră că talbanii pun presiune folosind puterea armată și resping cererea guvernului de încetare a focului.
Totuși, numărul victimelor civile a scăzut cu 15% în 2020, față de perioada anterioară, cu 3.035 de civili omorâți și 5.785 răniți. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că nu au mai avut loc atacuri cu bombe în centrele urbane.
Talibanii luptă împotriva autorităților din Kabul. Aceștia s-au aflat la conducerea țării în peroadda 1996-2001, când intervenția armată condusă de Statele Unite i-a înlăturat de la putere. SUA a acționat ca urmare a atacurilor Al Qaida din 11 septembrie 2001. În prerzent, militanții islamiști contolează regiuni întinse din țară.
Ca urmare a acordului de la începutul anului 2020, NATO a fost de acord să retragă de pe teritoriul țării din această primăvară. Însă talibanii au încălcat înțelegerea, motiv pentru care Alianța Nord Atlantică vrea să-și continue misiunea. Acest lucru a stârnit reacții din partea islamiștilor, care amenință cu războiul.
În prezent există temeri că ar putea izbucni un nou război civil, motiv pentru care tinerii vor să plece din țară. Totodată, activiștii pentru drepturile omului și jurnaliștii sunt în pericol de a fi uciși.
Talibanii sunt responsabili pentru 62% dintre victimele civile, armata afgană pentru 22%, iar NATO pentru 1% dintre acestea.
ȘTIRE INIȚIALĂ Trupele americane din Afganistan ar trebui să se retragă în această primăvară din Afganstan, potrivit unui acord semnat la începutul anului 2020, însă aceasta s-ar putea amâna, ceea ce provoacă nemulțumirea talibanilor, scrie DPA.
"Combatanţii noştri nu vor fi niciodată de acord cu o prelungire. NATO, America şi toate părţile au ajuns la concluzia că, dacă vor să depăşească criza actuală, singura soluţie bună este punerea în aplicare a acordului semnat. Dacă, Doamne fereşte, acordul este încălcat, atunci bineînţeles că populaţia Afganistanului se va apăra, aşa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani. Dacă se închide calea diplomatică, atunci nu există altă cale decât cea a războiului", a avertizat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Acesta a mai precizat că o decizie va fi luată în luna mai, dacă trupele internaționale vor mai fi în țară.
SUA a promis retragerea soldaților săi până la 1 mai 2021, obținând promisiunea talibanilor de a purta discuții de pace cu guvernul de la Kabul. Însă ma mulți observatori afirmă că militanții islamiști și-au încălcat promisiunile, continuând să coopereze cu alte grupări teroriste, iar violența din țară se menține ridicată.
Din aceste motive, NATO a anunțat că își va continua misiunea în Afganistan până la o notificare ulterioare, potrivit secretarului general Jens Stoltenberg.ii continuă să caute o soluţie diplomatică, dar avertizează cu consecinţe în cazul încălcării acordului.