"Bande de traficanţi îşi continuă activitatea criminală nestingherit. Ei sunt ucigaşii", a spus ministrul grec al Transporturilor,Giannis Plakiotakis.
Acesta afirmă că aceștia folosesc ambarcaţiuni vechi şi periculoase fără echipament de salvare la bord.
Pescarii şi paza de coastă au recuperat 16 cadavre, vineri noapte, după ce o ambarcațiune cu refugiaţi s-a răsturnat în largul Insulei Paros. Totodată, alte 11 persoane s-au înecat cu o zi înainte în nord-vestul Cretei iar 90 de migranți au reuşit să ajungă pe o insulă stâncoasă. 3 persoane au mai murit, miercuri, când o altă barcă s-a scufundat în Marea Egee, lângă Insula Folegandros.
Paza de coastă elenă estimează că circa 11.000 de persoane au reuşit să ajungă în Italia prin această rută din Turcia în ultimele luni.
ȘTIRE INIȚIALĂ A treia ambarcaţiune cu migranţi s-a scufundat în apele Greciei. 13 persoane au murit. Naufragiile au avut loc în condiţiile în care călăuzele preferă o rută periculoasă din Turcia spre Italia, care evită insulele greceşti din estul Mării Egee, puternic patrulate.
Paza de coastă a declarat că 62 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune cu pânze s-a răsturnat vineri seara la 8 km în largul insulei Paros din centrul Mării Egee. Supravieţuitorii au declarat gărzii de coastă că pe vas se aflau aproximativ 80 de persoane, relatează The Guardian.
Cinci bărci de patrulare ale gărzii de coastă, nouă nave private, un elicopter şi un avion de transport militar au continuat căutările pe timp de noapte pentru a găsi mai mulţi supravieţuitori, au declarat autorităţile.
Anterior, s-a confirmat că 11 persoane au murit după ce o barcă a lovit o insuliţă stâncoasă la aproximativ 235 km sud de Atena, în apropiere de insula Antikythera. Paza de coastă a declarat vineri că 52 de bărbaţi, 11 femei şi 27 de copii au fost salvaţi după ce au petrecut ore întregi pe insuliţă.
"Oamenii au nevoie de alternative sigure la aceste traversări periculoase", a declarat într-un tweet biroul din Grecia al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, UNHCR.
Peste 116 000 de solicitanţi de azil au traversat Mediterana pentru a ajunge în ţările UE în acest an, potrivit UNHCR. Agenţia a precizat că 55% au călătorit în Italia, 35% în Spania şi 7% în Grecia, iar restul s-au îndreptat spre Malta şi Cipru.