Comisia Europeană vrea prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.
„În același timp, situația epidemiologică din UE continuă să evolueze, iar unele state membre au adoptat măsuri suplimentare de sănătate publică, inclusiv administrarea de doze de rapel. Ținând seama de toți acești factori, Comisia propune să se pună un accent mai puternic pe o abordare
Măsura vine astfel în sprijinul campaniilor naționale de vaccinare pentru a le oferi timp pentru o perioadă de trei luni pentru a asigura accesul cetățenilor la doza booster.
Prin urmare, statele UE nu vor refuza accesul turiștilor care se află în perioada de 9 luni de la imunizare. De asemenea, aceștia nu vor fi supuși la teste sau carantină.
CE propune actualizarea normelor privind călătoriile dinspre țări terțe către UE.
„Certificatul digital al UE privind COVID și abordarea noastră coordonată cu privire la măsurile referitoare la călătorii au contribuit semnificativ la libera circulație în condiții de siguranță, protecția sănătății publice fiind prioritatea noastră. Peste 65 % din populația totală a UE a fost vaccinată, dar acest lucru nu este suficient. Prea multe persoane nu sunt încă protejate. Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască în cel mai sigur mod posibil, trebuie să ajungem urgent la rate de vaccinare semnificativ mai ridicate. De asemenea, trebuie să ne consolidăm imunitatea cu ajutorul dozelor de rapel. Ținând seama de orientările ECDC și pentru a le permite statelor membre să își adapteze campaniile de vaccinare și pentru ca cetățenii să aibă acces la doze de rapel, propunem o perioadă standard de acceptare pentru certificatele de vaccinare. În același timp, trebuie să continuăm să îi încurajăm cu fermitate pe toți cetățenii să respecte în continuare măsurile de sănătate publică. Trebuie să purtăm în continuare măștile”, spune Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Măsura ar trebui să intre în vigoare la 10 ianuarie 2022.
ȘTIRE INIȚIALĂ UE vrea prelungirea valabilității vaccinării anti COVID-19 la 9 luni pentru călătoriile intra-comunitare și acordarea de prioritate turiștilor imuniizați, scrie Bloomberg. Totodată, precizează că după această perioadă este nevoie de rapeluri.
Comisia Europeană propune statelor membre să accepte toți călătorii vaccinați cu serurile aprobate de EMA. Totodată, cere redeschiderea granițelor pentru toate persoanele cărora le-au fost administrate vaccinurile aprobate de OMS și pentru persoanele din state extra-comunitare.
Guvernele UE fac eforturi ca blocul să uniformizeze diferenţele de reguli pentru a favoriza călătoriile.
Acţiunile Ryanair Holdings Plc, cel mai mare transportator low-cost din Europa, au scăzut cu până la 1,3%, joi, precum și acţiunile rivalului britanic EasyJet Pls şi a transporatorului franco-olandez Air France-KLM.
Ca o garanţie suplimentară, ar fi necesară dovada unui test PCR negativ pentru toți turiștii care au fost vaccinaţi cu un tratament aprobat de OMS dar neacceptate de EMA.
Comisia Europeană vrea „o abordare simplificată” de la 1 martie 2022, UE va face călătoriile dependente de statutul călătorului şi nu de ţara de origine. Astfel, statele comunitre permit accesul doar călătorilor vaccinaţi, recuperaţi sau esenţiali. Ţările extra-comunitare au timp până în martie să îşi crească ratele de vaccinare.