Jurnalul.ro Tech Gadget Topul țărilor care folosesc ChatGPT. Efectele IA asupra angajaților și a productivității muncii

Topul țărilor care folosesc ChatGPT. Efectele IA asupra angajaților și a productivității muncii

Platforma dezvoltată de OpenAI în urmă cu 2 ani are milioane de utilizatori în întreaga lume. Aceștia folosesc Chat GPT, astfel că giganții tech vor să dezvolte următorul sistem AI.

Printre cei mai mari competitori se numără Google, care a lansat sistemul Gemini, potrivit Visual Capitalist.

Însă ChatGPT domină piața pentru utilizatorii obișnuiți dar utilizarea chatbot-ului diferă în fiecare țară..

Un studiu arată că 45% dintre utilizatorii din India folosesc ChatGPT, ca urmare a joburilor din domeniul IT. De asemenea, utilizatorii din India și Filipine folosesc ChatGPT pentru obiective specifice, printre care asistență în cercetare sau un asistent personal virtual.

Totodată, țările unde populația este mai tânără au un procent mare de utilizare a ChatGPT. 

Citiți și Inteligența artificială ar putea pune în pericol locurile de muncă. Restructurări masive în România

La polul opus se află țări precum SUA și Germania, unde utilizatorii „doar se joacă” atunci când încearcă ChatGPT. 

Printre statele care folosesc ChatGPT cel mai mult se numără Maroc (pe locul 2 în top, cu 38%), Emiratele Arabe Unite (34%), Argentina (32%) și Brazilia (tot cu 32%).

Efectul AI la locul de muncă

Deși unii utilizatori folosesc uneltele AI la locul de muncă, acestea nu par să ajute la productivitate. Mai mult, au exact efectul opus, potrivit angajaților.

Unii experți cred că această tehnologie va deveni un standard în viețile noastre pe viitor.

Citiți și Autismul la copii, legat de modificări ale florei intestinale. Inteligența Artificială, folosită pentru a analiza miile de microorganisme din microbiom 

Însă impactul AI asupra angajaților este negativ. Studiul global a inclus interviuri cu 2.500 de directori, angajați și liber profesioniști. Potrivit rezultatelor, așteptările optimiste sunt departe de a fi reale. În țările care folosesc ChatGPT cel mai mult este posibil ca efectul negativsă fie și mai mare.  

Acestea nu se potrivesc cu experiența reală a multor angajați. Studiul a găsit o diferență importantă între așteptările ridicate ale managerilor și experiența reală a angajaților care folosesc AI. 

În pofida faptului că 96% dintre directorii din studiu credeau că AI crește productivitatea, cercetarea a scos la iveală faptul că 77% dintre angajații care lucrau cu această tehnologie susțineau că acum au mai mult de muncă din cauza AI și întâmpină obstacole au de-a face cu obstacole semnificative, potrivit useit.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri