x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Inteligența artificială ar putea pune în pericol locurile de muncă. Restructurări masive în România

Inteligența artificială ar putea pune în pericol locurile de muncă. Restructurări masive în România

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2024   •   22:00
Inteligența artificială ar putea pune în pericol locurile de muncă. Restructurări masive în România
Sursa foto: freepik.com

Peste 50% din forța de muncă din România ar putea fi afectată de inteligența artificială (IA).

Tot mai multe companii adoptă tehnologiile de inteligență artificială. Această tendință amenință să transforme piața muncii deoarece sarcinile care anterior erau realizate de angajați vor fi preluate de sisteme automate.

Valentin are o companie de brokeraj bancar, iar de câteva luni a investit circa 100.000 de euro într-un soft care funcționează cu IA. Munca este mult mai rapidă și ajută și în contextul în care în unele momente e dificil sa găsească noi angajați.

”Softul acesta pe care noi l-am realizat și pe care îl utilizăm doar intern este în a ne ajuta pe noi să ofertăm clienții corect și să-i încadrăm corect.  Este mult mai rapid, mult mai eficient și rezultatele sunt mult mai bune. Lucrăm la faza a doua de dezvoltare a lui”, spune Valentin Anghel, CEO companie brokeraj bancar.

IA va duce la automatizarea a peste 300.000 de joburi, arată un raport recent. Cei mai afectați vor fi lucrătorii de birou, call-centerele și traducătorii.

”Absolut toate domeniile care presupun joburi de nivel entry și nu numai, care au în spate activități repetitive sau care pot fi transformate în algoritmi sunt cu risc de a vedea modificări majore în modul în care sunt definite posturile”, spune Oana Datki, specialist HR.

”Eu am toată casa cu inteligența artificială și lumini, și televizor. La muncă e discutabil. Depinde de ce tip de job desfășor”, spune un român.

”Cel mai probabil vom vedea și în domeniile conexe o creștere a cererii pentru specialiști, care dincolo de competențele pe care le au pentru profesia lor de bază, cum ar fi resurse umane, contabilitate, marketing etc., să aibă și competențe care țin de inteligența artificială”, spune Ana Călugăru, reprezentant platformă de recrutări.

Valentin crede că oamenii trebuie să se pregătească și în alte domenii.

”Este bine ca oamenii să se pregătească și în alte domenii, care nu vor putea fi înlocuite de inteligența artificială. 

În interiorul comunității noastre nu e o problemă, noi suntem vânzători și softurile nu vor putea niciodată să înlocuiască vânzătorii”, spune Valentin Anghel, CEO companie brokerak bancar.

Pe de altă parte, datele arată că inteligența artificială va aduce îmbunătățiri de productivitate pentru 4 milioane de angajati, potrivit Antena3 CNN.

×