Jurnalul.ro Ştiri Observator Valeriu Gheorghiță: „Situația se va înrăutăți, întrucât varianta Delta se răspândește”

Valeriu Gheorghiță: „Situația se va înrăutăți, întrucât varianta Delta se răspândește”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, lansează un avertisment sumbru. Acesta susține că se așteaptă la un număr de aproximativ 2.000 de cazuri noi Covid-19 zi de zi la jumătatea lunii septembrie, iar cei care nu s-au vaccinat sunt în prima linie de risc.

"Suntem în plină pandemie. Persoanele care nu au imunitate au cel mai mare risc de infectare în perioada următoare. E atât de mare riscul încât toate persoanele (n.r.: fără imunitate) se vor infecta în perioada următoare. E un lucru pe care-l cunoaștem. Vedem o mobilitate în marile centre urbane, iar măsurile de bază nu mai sunt atât de mult respectate.

Situația se va înrăutăți, întrucât varianta Delta se răspândește. Estimăm că o să avem peste 2.000 de cazuri zilnice la jumătatea lunii septembrie", a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, susține că varianta Delta se răspândește foarte puternic în cadrul familiei, dacă o persoană ia virusul. 

"Trebuie să înțelegem că o parte din persoane pot evolua grav. Știm că o parte din persoane ajung cu forme grave de simptolomolgie, iar funcțiile respiratorii până în cazul în care e nevoie de ajutor.

În cazul variantei Delta e puțin probabil să nu se infecteze toată familia. O persoană pozitivă poate să răspânească de la 5 la 9 persoane. E similară cu a vărsatului de vânt. Însă, principalul mediu asociat cu răspândirea, e în cadrul familiei. Sunt studii care arată că rata de atac e de 19-20% în cadrul familiei.

Nu cunoaștem magnitudinea la care o persoană vaccinată răspândește virusul. Indiferent de varianta virală măsurile rămân aceleași: mască, igienă, evitarea zonelor supraaglomerate.

Fundamental, e vorba și de o problemă de educație, atât în mediul urban, cât și rural. Avem un număr mare de oameni care nu cred în pandemie și cred în teoria conspirației. E o problemă a întregii societăți.

Numărul celor care se vor vaccina o să crească. Avem persoane care nu se opun, dar care au amânat din simplul motiv că evoluția a fost favorabilă", a mai spus Valeriu Gheorghiță

Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri