Jurnalul.ro Sport eXtrasport Care este valoarea unei medalii de aur la Jocurile Olimpice. Detaliul inedit de pe trofeele de la Paris

Care este valoarea unei medalii de aur la Jocurile Olimpice. Detaliul inedit de pe trofeele de la Paris

de Redacția Jurnalul    |   

Valoarea unei medalii de aur obținute la Jocurile Olimpice crește de-a lungul anilor. În plus, la JO Paris 2024 a fost introdus un detaliu interesant.

Deși au o semnificație deosebită la nivel mondial, procentul de aur din medaliile olimpice și neglijabil. Versiunea de la Paris din 2024 include însă o componentă care le poate crește valoarea.

Medaliile de aur de la Jocurile Olimpice din Paris 2024 au inclus și o bucată de fier din Turnul Eiffel.

O medalie de aur de la JO are  529 de grame, însă conține doar 6 grame de aur, adică 1,3% din greutatea totală în timp ce 98,7% este din argint. Prin urmare, aceasta este doar placată cu aur iar interiorul este din argint.

Până la Jocurile Olimpice din Stockholm în 1912, medaliile de aur erau produse 100% din aur. După introducerea unor politici de economisire în urma Primului Război Mondial, acest lucru s-a schimbat. La ediția de la Antwerp din 1920, cantitatea de aur din medalie a scăzut treptat.

Medalia din argint este în totalitate din argint. Medalia de bronz este o combinație între cupru, staniu și un aliaj de zinc.

Potrivit Oxford Economics, medaliile de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au o valoare de 950 de euro în acest moment. Estimarea pentru o medalie de aur de la Jocurile Olimpice se bazează pe valoare de pe piață a aurului de 24k și a argintului 925, pentru fiecare gram. Dar medaliile din acest an au un detaliu inedit, care le va crește valoarea. Fiecare dintre ele are în mijlocul o bucată de fier din cadrul original al Turnului Eiffel. Pe această bucată de fier este inscripționat logo-ul Paris 2024.

Acestea bucăți de metal au fost înlăturate din cadrul original al turnului, în cadrul mai multor proiecte de renovare și modernizare, ce au avut loc de-a lungul anilor. Acestea bucăți au fost conservate de autorități și acum vor oferi o valoare mai mare pentru o medalie de aur de la Jocurile Olimpice.

Decizia de a lega medaliile olimpice de simbolul capitalei franceze a fost luată de un comitet de atleti. Acesta a fost condus de Martin Fourcade, o legenda sportivă în Franța.

Design-ul a fost creat în colaborare cu Chaumet, o casă de bijuterii și ceasuri de lux, cu o vechime de peste 200 de ani, cu sediul în Paris.

Potrivit Oxford Economics, valoarea medaliilor de aur de la Paris va crește semnificativ de-a lungul anilor. În 2032, când Jocurile Olimpice vor avea loc la Brisbane, Australia, valoarea medaliei va ajunge la aproximativ 1.500 de euro, potrivit useit.ro.

 

Subiecte în articol: medalie aur jocuri olimpice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri