Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Vârsta potrivită pentru a deveni mamă. S-ar putea ca ”mai târziu” să fie prea târziu. Sfatul medicului

Vârsta potrivită pentru a deveni mamă. S-ar putea ca ”mai târziu” să fie prea târziu. Sfatul medicului

Românii aleg să devină părinţi tot mai târziu. În ultimii 25 de ani, vârsta medie la care o româncă naşte primul copil a urcat de la 22 de ani la 27 de ani, în mediul urban fiind de 28 de ani. Specialistul nostru în reproducere umană asistată, medicul ginecolog Chadi Muheidli, atrage atenţia că riscul major al întârzierii sarcinii este chiar imposibilitatea de a mai face un copil.

Care este vârsta potrivită pentru a face un copil?

Dr. Chadi Muheidli:
“Când vrea Dumnezeu”, este o vorbă din popor. Nici pe departe aplicabilă în contextul în care cuplurile pot decide singure când este momentul oportun. Trebuie să ţină cont însă de curbele de fertilitate pe care le are femeia, dar şi de predispoziţia la infertilitate a bărbatului. Perioada optimă, biologic vorbind, este cuprinsă între 20 şi 35 de ani. Eu aş recomanda chiar până la 30, 32 de ani. Peste această vârstă, intervin o serie de argumente contra, dar şi de riscuri pentru mamă şi copil.  În cel mai simplu mod spus, după 35 de ani şansele încep să scadă, iar după 40 de ani, se prăbuşesc dramatic. Odată cu creşterea vârstei maternităţii, a crescut şi rata de anomalii fetale şi complicaţii din perioada sarcinii. Dacă ar fi să judecăm în termen de previziune, se poate ajunge ca unul din trei cupluri să aibă probleme de concepţie şi din motive de amânare a sarcinii. În acest moment, un sfert dintre cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate.

Remarcăm aşadar o creştere a vârstei medii la care femeile aduc pe lume un copil. Care ar fi motivele?

Îmi place să cred că toate femeile vor să fie mame, iar dacă nu este aşa, oricum noi ne adresăm celor care o fac. Între dorinţă şi materializarea ei, dacă nu vorbim despre probleme de fertilitate, intervin câțiva factori. Femeile vor o carieră, siguranţă financiară şi abia apoi se gândesc să facă şi un copil. Emoţional, multe persoane, bărbaţi şi femei deopotrivă, nu sunt pregătite pentru responsabilitate, angajament şi schimbarea stilulului de viaţă, inevitabil în contextul în care apare un copil. În acest context, nu e demirare, că noi, medicii, alegem să le spunem pacientelor noastre să nu mai aştepte atât de mult.

 

Citește continuarea pe ideisanatoase.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri