Vara e prea cald, iarna, prea frig și oricând îți poate lua foc casa. Menținerea unei temperaturi optime și protejarea împotriva incendiilor dau bătăi de cap proprietarilor de locuințe. Un material de construcții modern poate fi soluția la aceste probleme.
Cei care își izolează casa cu vată minerală bazaltică pot vedea încă de la început reduceri de 70% ale facturilor pentru încălzirea şi răcirea locuinței, spune Florin Popescu, director la o firmă de profil cu capital danez. Totodată, acest material se încadrează în clasa A de reacție la foc, cea mai ridicată, adică este incombustibilă, nu arde și se topește la peste 1.000°C. De asemenea, vata minerală bazaltică permite pereţilor să „respire”, ceea ce împiedică formarea mucegaiului.
Investiţia iniţială în izolarea cu acest produs se recuperează în câţiva ani. Perioada va fi mai scurtă dacă apelăm la programul „Casa Eficientă Energetic”, prin care statul susţine 60% din efortul financiar. Proprietarul interesat să beneficieze de fonduri va trebui să depună online o cerere, însoţită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei care urmează a fi renovată. Imediat după acceptarea cererii, el va primi un număr unic de înregistrare. Asta înseamnă că are la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.
Programul „Casa Eficientă Energetic” alocă deținătorilor de locuințe sume de până la 15.000 de euro.
Tot mai multe case
În România sunt aproximativ 8,2 milioane de locuințe, distribuite în 5,1 milioane de clădiri. În zona urbană, 72% din locuințe sunt în clădiri de tip bloc, în timp ce în zona rurală, 94,5% din locuințe sunt case unifamiliale. Acestea din urmă reprezintă nu mai puțin de 98% din fondul rezidențial, în vreme ce 37% din locuințe sunt concentrate în doar 2% dintre clădirile rezidențiale (blocuri de locuit). Suprafața locuibilă totală a crescut continuu, de la 270 milioane de metri pătrați în anul 2000 la 430 milioane mp în 2018.