Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turism în triunghiul iubirii. Veneția-Verona-Milano, circuitul îndrăgostiților, în luna februarie

Turism în triunghiul iubirii. Veneția-Verona-Milano, circuitul îndrăgostiților, în luna februarie

de Diana Scarlat    |   

Februarie a devenit luna îndrăgostiților, mai ales pentru românii care au adoptat internaționalul Valentine's Day, dar sărbătoresc și Dragobetele.

Tendința momentului este transformarea cadoului în prilej de călătorie. Cea mai romantică zonă turistică a lumii, în aceeași perioadă, este Italia, unde îndrăgostiții se pot bucura de celebrul triunghi al iubirii, format din Veneția, Verona și Milano, în perioada care include 14 și 24 februarie. Circuitele turistice se pot combina perfect cu evenimente foarte importante, precum Carnavalul de la Veneția, în perioada 3-13 februarie, și Săptămâna Modei de la Milano, între 20 și 26 februarie. Cea mai bună destinație pentru Valentine's Day, în topurile internaționale, este Verona, acasă la Romeo și Julieta.

Ziua îndrăgostiților înseamnă și posibilități de a pleca în vacanță, chiar și pentru câteva zile. Cei care călătoresc profită atât de Valentine's Day, pe 14 februarie, cât și de Dragobete, sărbătoare tradițională românească, pe 24 februarie. 

Într-un circuit turistic programat în perioada Carnavalului de la Veneția se poate merge cu un buget total de 1.000 de euro pentru un cuplu, timp de o săptămână, incluzând o zi la carnaval, chiar în perioada finală a evenimentului, care este și cea mai importantă. La fel, și de Dragobete, care coincide cu Săptămâna Modei de la Milano.

Carnavalul de la Veneția se desfășoară în perioada 3-13 februarie, anul acesta, dar evenimentele premergătoare încep de pe 27 ianuarie, când încep să se organizeze petreceri și concerte, se pot face croaziere și încep spectacolele cu bal de carnaval și atelierele pentru confecționarea măștilor. 

Circuite mai ieftine decât excursiile de o zi

Cele mai ieftine variante de călătorie la Carnavalul de la Veneția sunt în cadrul unor circuite turistice care ajung să coste mai puțin decât o excursie de o zi făcută individual, în timpul evenimentului. În cadrul unui circuit european cu autocarul sau cu avionul, într-un grup organizat, o astfel de aventură poate dura între 5 și 8 zile, în funcție de agenția de turism care organizează circuitul, iar prețurile sunt între 500 și 800 de euro, incluzând excursiile opționale. 

Un circuit cu autocarul se face, de obicei, pe ruta București-Budapesta-Viena-Granz-Padova-Veneția-Milano, cu excursii opționale la Verona și pe Insula Murano. Un astfel de circuit de 6 zile, având cazarea la hoteluri de 3 stele, în cameră dublă, cu mic dejun inclus, ajunge la circa 500-600 de euro de persoană, cu excursiile opționale incluse, una dintre zile fiind dedicată vizitării Veneției, alta pentru Verona și alta pentru Milano.

Anul acesta, cea mai bună alegere ar fi un circuit cu vizitarea Veneției pe 13 februarie, în ultima zi a carnavalului - cea mai importantă, prin festivitățile de închidere -, iar a doua zi se poate merge la  Verona, de Ziua Îndrăgostiților. 

Lacătele, interzise de autorități

Cei care vor să pună un lacăt în spațiul public trebuie să știe că la Verona este interzis. Lacătul a devenit simbolul iubirii legate pentru vecie, iar zeci de mii de îndrăgostiți care ajung în fiecare an la Verona se leagă simbolic, lăsând un lacăt la casa Julietei, din oraș, însă autoritățile au scos această practică în afara legii. Cu toate acestea, mii de astfel de lacăte încă sunt puse de îndrăgostiți, care riscă amenzi uriașe.

Povestea urbei italiene se leagă atât de Dante Alighieri, care a trăit aici o mare parte din viață, dar și de personajele celebre ale lui Shakespeare, Romeo și Julieta, acțiunea piesei de teatru cu același nume fiind plasată în orașul italian. Verona a devenit simbolul iubirii, chiar dacă Dante nu a avut noroc în dragostea pentru Beatrice, iar cuplul shakespearian a sfârșit tragic, neputând să atingă idealul iubirii pe Pământ. 

Nici povestea din spatele lacătelor iubirii nu e mai fericită. Obiceiul legării destinelor printr-un lacăt provine din întâmplarea tragică a unei femei din Serbia. În timpul Primului Război Mondial, Nada, directoarea unei școli din localitatea Vrnjacka Banja, s-a îndrăgostit de un ofițer sârb pe nume Relja. S-au logodit, dar Relja a plecat la război, în Grecia, unde s-a îndrăgostit de o femeie din Corfu. Relja și Nada au rupt logodna, iar fata a suferit enorm după despărțire, murind în scurt timp „de inimă rea”. 

Astfel au ajuns tinerele din Vrnjacka Banja să își lege simbolic destinele de logodnicii lor și cu un lacăt, cu ambele nume inscripționate, într-un fel de ritual pentru protecția cuplurilor. Primele astfel de lacăte au fost prinse de balustrada podului pe care Nada și Relja obișnuiau să se întâlnească. Până în anul 2000, aceasta a rămas o tradiție locală, dar după ce povestea a fost popularizată, s-a transformat într-un obicei contemporan, pe plan mondial. 

Astăzi există peste 100 de locuri unde îndrăgostiții își prind lacătele iubirii, iar unul dintre ele este casa Julietei, de la Verona. Autoritățile din Verona le dau amenzi de până la 500 de euro celor care scrijelesc pereții de la intrarea în curtea celebrei case și încearcă să agațe lacăte, dar îndrăgostiții par de neoprit. Lacătele iubirii, deși sunt interzise la Verona, se vând în mii de exemplare în fiecare zi, la magazinele de suveniruri din orașul turistic. Mai mult, lacătul a devenit unul dintre simbolurile Veronei, pe lângă arenele romane, statuia și mormântul lui Dante, zidurile vechii cetăți sau casele personajelor shakespeariene Romeo și Julieta. 

Cele mai frumoase orașe ale Italiei

Verona este capitala provinciei cu același nume, din nordul Italiei, regiunea Veneto. Fiind foarte aproape de Veneția, alt oraș faimos al Italiei, este vizitată de un număr foarte mare de turiști, peste 100 de milioane în fiecare an. Arenele romane, casa Julietei și Piazza Bra sunt cele mai frecventate obiective turistice din oraș, iar terasele din centrul istoric, deși au foarte multe mese, sunt pline aproape tot anul. De altfel, 30% din Produsul Intern Brut al regiunii este asigurat de industria ospitalității.

Milano este orașul asociat, în ultimele decenii, cu moda și frumusețea. Dar cei care ajung aici trebuie să treacă și prin Galeria Vittorio Emanuele II, pentru a călca în locul care aduce noroc. Principalul oraș din nordul Italiei, Milano, este renumit pentru celebrul Dom - Duomo di Santa Maria Nascente -, una dintre cele mai mari catedrale din lume, dar și pentru „primul mall din lume” - așa cum a fost denumită, recent, Galeria Vittorio Emanuele II, din Piazza Duomo. Aici sunt cele mai importante magazine ale brandurilor celebre din întreaga lume, dar tot aici este un loc unde se spune că trebuie să calce toți cei care ajung la Milano, pentru a se întoarce în oraș și pentru a avea noroc tot anul.

Este vorba despre taurul reprezentat în mozaicul din centrul Galeriei Vittorio Emanuele II, chiar sub cupola centrală. Superstiția vine din vremurile în care Milano și Torino erau orașe rivale, iar taurul pe al cărui testicul se calcă, având ochii închiși și făcând trei rotații în jurul călcâiului drept, reprezintă înfrângerea adversarilor din Torino (orașul taurilor). Orașul este luat cu asalt de vizitatori din întreaga lume, în fiecare zi a anului, dar în luna februarie este mai aglomerat decât în celelalte perioade, mai ales în Săptămâna Modei. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri