Potrivit unui studiu al Ambasadei Austriei, citat de cotidianul Adevărul în 2016, aproximativ 70% dintre investitorii austrieci prezenţi în România sunt mulţumiţi de condiţiile oferite de ţara noastră, iar 44% au planuri de investiţii pentru următorii doi ani.
Companiile austriece investiseră până atunci 9,7 miliarde de euro, echivalentul a 16,1% din totalul investiţiilor străine directe în România. Din cele peste 7.000 de firme cu capital austriac, principalii investitori austrieci erau OMV (care controlează Petrom), Erste (deţine BCR), Raiffeisen (cumpărătorul Băncii Agricole), Schweighofer Holzindustrie (industria lemnului) şi erau principalii investitori şi în domeniul asigurărilor prin Vienna Insurance Group (Omniasig, Asirom, BCR Asigurări), Uniqa şi Grawe.
De asemenea, Ziarul Financiar titrează într-un articol de la sfârșitul anului 2020 că: Austria, al doilea cel mai mare investitor străin în România, continuă investiţiile.
Investitorii austrieci, care se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte volumul de investiţii străine în România, continuă investiţiile, este una dintre afirmaţiile directorilor de companii austriece consultaţi cu ocazia suplimentului ZF Austria, dar şi a reprezentanţilor secţiei comerciale a Ambasadei Austriei în România - nota cotidianul economic.
Reprezentanţii investitorilor austrieci consultaţi de ZF au declarat, fără excepţie, că perioada pandemiei este una grea, dar s-au adaptat şi sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul business-ului. Printre motivele pentru care continuă investiţiile în România se numără costul de producţie mai atrăgător, dar şi dezvoltarea pieţei locale şi a posibilităţilor de export.
Investitorii austrieci reprezintă al doilea cel mai mare investitor în România, după germani. Din stocul de 88 miliarde de euro investiţii străine până în decembrie 2019, Austria deţine 11,4%, adică 10 miliarde de euro investiţii străine directe. Printre cei mai mari investitori austrieci în România se numără OMV-Petrom, BCR-Erste Bank, Holzindustrie Schweighofer, Immofinanz şi Porr Construct. În România activează aproape 7.500 de companii cu capital austriac.
Principalele domenii în care Austria a investit în România sunt industria extractivă şi prelucrătoare, sistemul bancar, intermedieri financiare şi asigurări, energie electrică, termică şi gaze, construcţii şi comerţ.
Potrivit unui articol apărut în acest an în economedia.ro, Austria se află pe primul loc în topul investitorilor care au ales proprietăți imobiliare comerciale în România anul trecut, cu circa o treime dintre achiziții, conform Fortim, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate. Pe locurile doi și trei se află Cehia și Ungaria.
În 2021, companiile austriece au cumpărat active imobiliare - birouri și spații de retail în valoare totală de 323 milioane de euro, pe locul doi fiind investitori din Cehia, cu un total de 173 milioane de euro și pe locul trei cei din Ungaria, cu 150 milioane de euro. În primele luni ale acestui an, investitorii cehi și maghiari au rămas în top.
Din câte se observă, votul economic al investitorilor austrieci este diferit de acela al politicienilor din capitala fostului imperiu austro-ungar. În perioada ultimilor ani, din punct de vedere economic nu a apărut nimic din ceea ce se simte la nivel politic, dimpotrivă. De aceea un val de antipatie generat politic nu ar face decât să dăuneze business-ului derulat între două spații foarte active economic în ultimii 30-40 de ani. Mai ales în momente în care relațiile derulate cu alte țări ale Uniunii Europene, ce sunt acum prietenești, erau mai degrabă reci. Este clar: afaceriștii austrieci de la noi ar trebui să facă lobby la Viena pentru primirea României în Schengen.