Jurnalul.ro România inteligentă Vicepreședintele Asociației Române pentru Energia Eoliană: România își va tripla capacitatea de energie eoliană până în 2030

Vicepreședintele Asociației Române pentru Energia Eoliană: România își va tripla capacitatea de energie eoliană până în 2030

Estimările arată că România își va tripla capacitatea de energie eoliană până în 2030, mult peste ținta stabilită, apreciază Adrian Borotea, vicepreședintele Asociației Române pentru Energia Eoliană, la Conferinţa Naţională "Energia regenerabilă, soluție anticriză și șansa pentru independență", organizată de Antena 3 și Jurnalul.

"Legislația  europeană este foarte favorabilă, obiectivele sunt de a crește țintele de energie regenerabilă în încercarea nu numai de a deveni mai curați, mai verzi dar și de a deveni independenți energetic față de Rusia. Aceste ținte au fost transpuse și în România, credem că există un potențial natural extraordinar și trebuie să-l exploatăm și să beneficiem în calitate de consumatori finali.

Avem investitori, numărul  de membri ai asociației a crescut cu 50% de la începutul anulu. Avem mari jucători care au venit pentru prima dată în România, din Singapore, Asia, Europa, America, foarte interesați. Ne dau speranțe că proiectele vor fi puse în funcțiune. Până în 2030 sunt sigur că vom atinge țintele de astăzi, pe care statul și le-a propus, dar există și potențial chiar de a le depăși", explică acesta.

Totodată, el estimează că România își va depăși ținta de producție a energiei eoliene de  6000 MW până în 2030, ajungând la circa 9 GW.

"Avem 3000 MW instalți în energia eoliană. Estimarea pentru 2030 este la 6000 MW dar cred că odată cu creșterea țintelor și cu dorința investitorilor, cu potențialul pe care îl avem, cred că ne vom duce către 8-9 GW, deci spre triplarea capacității față de astăzi într-un interval de 8 ani. Sigur, cu sprijin, cu finanțare europeană, cu sprijin din partea operatorilor de rețea, în special Transelectrica dar și operatorii de distribuție pentru că zona Dobrogea este o zonă cu congestie unde există deja destul energie nucleară, eoliană, solară. Și, sigur, ne gândim și la proiectele offshore și suntem gata să căutăm soluții. 

Există și un plan de mapare, în Marea Neagră, aproape de mal, există situri arheologice, culoare maritime, zone militare. Există culoare de gaze, petrol, navigație, și printre ele trebuie să găsim  și locuri pentru offshore. Sunt sigur că le vom găsi. Cred că vom avea succes cu partea foarte aproape de țărm, nearshore, pentru că investiția este mai mică, exploatarea și montarea lor este mai ieftină, mai ușor de accesat, și evacuarea către sistem, către Transelectrica se va face mai ușor", spune președintele AREE.

Minerii devin specialiști în energie eoliană

Acesta precizează că Asociația dispune de specialiști în energie eoliană și solară. Printr-un proiect-pilot avem deja primii 100 de absolvenți cărora le-am și găsit de lucru și sperăm să accesăm fonduri în continuare și să atingem obiectivul pe care ni l-am propus, adică reconversia profesională a 5000 de mineri, în următorii ani, în specialiști în energie eoliană și solară, astfel încât să acoperim cu personal investițiile mai mari".

 

Subiecte în articol: energie eoliana
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri