Jurnalul.ro Special Anchete Videanu a parafat afacerea anului. Tranzacție de zeci de milioane de euro cu terenuri în litigiu

Videanu a parafat afacerea anului. Tranzacție de zeci de milioane de euro cu terenuri în litigiu

de Ion Alexandru    |   

O afacere imobiliară cu scandal, în centrul căreia se află familia fostului primar general al Capitalei Adriean Videanu, ia o turnură spectaculoasă. 4,2 hectare de teren intravilan pe care fosta companie Titan Mar SA, actuala Theda Mar, le deține în sectorul 5 și pentru care, în toamnă, a obținut din partea Consiliului General al Municipiului București un PUZ în vederea ridicării, aici, a unui cartier de blocuri de locuit și spații de birouri, urmează să fie deja vândute. Firma familiei Videanu a încheiat, în luna octombrie, o promisiune de vânzare pentru aceste terenuri cu o companie denumită Adam Stone SA, despre care „Jurnalul” a făcut dezvăluiri la sfârșitul anului trecut. Mai exact, soția fostului demnitar PDL, Miorița Videanu, a preluat, pentru o scurtă perioadă, administrarea firmei care cumpără, astăzi, terenurile în cauză, iar societatea Adam Stone este cea care a mai pus mâna, în anul 2009, pe o suprafață de 5,4 hectare de teren pe care au fost amplasate halele fostei fabrici de carne „Abator SC Splai SA”.

 

„Jurnalul” a intrat în posesia a două hotărâri ale adunărilor generale extraordinare ale două companii, din care rezultă că familia lui Adriean Videanu încearcă să „scape” de terenurile pe care se va construi, în parteneriat cu o altă societate, un minicartier în zona Calea 13 Septembrie din sectorul 5 și pentru care a obținut, în cursul lunii septembrie a acestui an, documentația necesară din partea Consiliului General al Municipiului București.

Primul document reprezintă o Hotărâre a AGA a SC Adam Stone SA din 2 octombrie 2019, iar al doilea reprezintă o Hotărâre a AGA a SC Theda Mar SA, fostă Titan Mar SA, din data de 4 octombrie 2010. Ambele documente certifică faptul că Theda Mar SA se obligă să vândă, iar SC Adam Stone SA se obligă să cumpere o suprafață de 42.549 metri pătrați de teren intravilan de la vestita companie deținută și controlată de familia lui Adriean Videanu.

Concret, este vorba despre 13 suprafețe de teren, dispuse în Calea 13 Septembrie. Primul este un teren intravilan, având destinația „curți construcții”, în suprafață de 1.653 metri pătrați, amplasat în Calea 13 Septembrie nr. 162 – 164. Al doilea este un  teren intravilan de 9.935 metri pătrați, amplasat în Calea 13 Septembrie nr. 164 G. După care urmează 634 metri pătrați de teren intravilan amplasat în Calea 13 Septembrie nr. 164C, 969 metri pătrați de teren intravilan amplasat în Calea 13 Septembrie la numărul 162-164, de 14 metri pătrați de teren intravilan amplasat în Calea 13 Septembrie nr. 164A, de 1.877 metri pătrați de teren intravian în Calea 13 Septembrie nr. 164D și de 76 metri pătrați de teren intravilan amplasat în Calea 13 Septembrie nr. 164E. De asemenea, promisiunea de vânzare-cumpărare mai conține un teren intravilan, în suprafață de 120 metri pătrați, împreună cu o construcție, denumită C1, formată dintr-o cameră și dependințe (bucătărie, vestibul, pivniță, magazie și un WC în fundul curții), amplasat în Calea 13 Septembrie, nr. 164A, la care se adaugă 10.216 metri pătrați de teren intravilan în Calea 13 Septembrie, nr. 162-164, și suprafețele de 632 metri pătrați, 11.304 metri pătrați, 495 metri pătrați și 4.660 metri pătrați de teren intravilan, toate amplasate în Calea 13 Septembrie, la numărul 164C.

 

Proiectul imobiliar face deja victime

Aceste terenuri, supuse promisiunii de vânzare-cumpărare la care se referă cele două documente prezentate mai sus, reprezintă baza pe care se sprijină cea mai recentă afacere imobiliară a familieii Videanu. Mai exact, fosta Titan Mar, în parteneriat cu Beckfield Development, a primit, în luna septembrie a acestui an, undă verde de la Consiliul General să construiască aici un ansamblu de blocuri cu până la 35 de etaje, în ciuda faptului că pe rolul instanțelor există litigii cu unul dintre vecini, care reclamă că proiectul îi afectează proprietatea și care a cerut consilierilor generali să nu îl aprobe în această formă.

Conform PUZ-ului aprobat, proiectul inițiat de Titan Mar SA (actuala Theda Mar) avea în vedere ridicarea a cinci blocuri cu 35 de etaje, a patru blocuri cu 20 de etaje, a unei construcții cu 18 etaje și a mai multor clădiri cu regim de înălțime mai mic, pe terenul cu suprafața totală de 4,5 hectare. Aceste construcții vor avea destinația de locuințe individuale, spații de birouri și spații comerciale. Atât „Jurnalul”, cât și alte publicații, dar și consilierii Consiliului General al Municipiului București au primit, din partea companiei Calor SRL, care deține un imobil în vecinătatea terenurilor lui Videanu, un memoriu în care se arată că acest proiect nu trebuie aprobat, deoarece nu există un studiu de trafic, iar una dintre suprafețele din proiect se află în litigiu.

Conform unui comunicat al Calor SRL, semnat de inginerul Bogdan Popescu, „documentația aferentă PUZ «Videanu Towers» reglementează din punct de vedere urbanistic imobile parte a peste 80 de litigii cu Compania Națională C.F.R. SA și respectiv cu compania Calor de peste 11 ani, pentru o suprafață de aproximativ 60% din totalul suprafeței studiate de 45.000 de metri pătrați.  (…) Imobilul învecinat al subscrisei urmează a fi afectat grav și iremediabil în cazul aprobării și materializării acestui PUZ, inclusiv prin edificarea unor zgârie-nori amplasați la mică distanță față de limita noastră de proprietate, cu retrageri propuse ce nu respectă Retragerile Minime Legale conform Planului Urbanistic General al Municipiului București. PUZ-ul prevede, de asemenea, exproprierea imobilului Calor în interesul privat al dezvoltatorilor, sub pretextul interesului public, prin edificarea a două artere noi de circulație internă, care debușează abuziv în clădirile subscrisei și sub pseudoargumentul creărilor locurilor de parcare necesare noului orășel. Organizarea rețelei stradale din Planul Urbanistic urmărește desființarea căilor noastre de acces legale și, pe termen lung, împărțirea proprietății noastre, după exproprieri, în mai multe loturi rezultate inutile, cu forme și dimensiuni ciudate și cu clădirile demolate. Se urmărește inclusiv dezafectarea rețelelor de utilități proprietate privată care ne deservesc. Interesul public este reprezentat, în cazul nostrum, de zecile de mii de locuitori care urmează a se reloca în viitor în zona noastră, în cazul materializării Planului Urbanistic Zonal Videanu Towers, plan care urmează a pune în valoare proprietățile inițiatorilor în defavoarea proprietății subscrisei”.

 

Miorița Videanu a administrat societatea cumpărătoare până acum două luni

Prin vânzarea acestor terenuri de la Theda Mar către Adam Stone SA, familia Videanu poate încasa o adevărată avere. În documentele prezentate nu se face referire la niciun preț al tranzacției, însă în acest moment, pe piața imobiliară, prețul unui metru pătrat de teren intravilan în această zonă se situează între 500 și 1.000 de euro. Mai mult, anul trecut, surse din proximitatea familiei Videanu precizau că, în eventualitatea unei vânzări a proprietății, fostul primar general al Capitalei intenționa să tranzacționeze terenurile la prețul de 1.800 de euro metrul pătrat. Chiar și așa, în cel mai puțin fericit caz, afacerea se ridică la minimum 21.274.500 de euro, iar o medie ar fi de 42.550.0000 de euro. Ca să nu mai vorbim de prețul vehiculat chiar de Videanu, care s-ar ridica, astfel, la nu mai puțin de 76,5 milioane de euro.

„Jurnalul” a dezvăluit, în noiembrie anul trecut, că, potrivit unei hotărâri AGA a SC Adam Stone SA, din data de 3 octombrie 2018, acţionarii acestei companii au decis, potrivit actului constitutiv şi al Legii 31/1990, privind societăţile comerciale, ca, „pentru buna desfăşurare a şedinţei AGA, cu unanimitate de voturi, numirea în calitate de preşedinte al şedinţei a Mioriţei Tinca Videanu şi în calitate de secretar, a Dianei Alexandra Bălan”. Prima este soţia lui Adriean Videanu, iar cea de-a doua este fata celor doi. Cu acest prilej, acţionarii SC Adam Stone SA, cu sediul în comuna Chiajna, judeţul Ilfov, au decis contractarea unei facilităţi de credit, de tip linie de creditare, în sumă de 205.000 de euro, pe o perioadă de 24 de luni, de la CEC Bank, Sucursala Piaţa Victoriei. Acest credit urma să fie va fi utilizat pentru emiterea de acreditive pentru import, scrisori de garanţie bancară şi finanţarea de activităţi curente. Iar în vederea garantării creditului s-a constituit o ipotecă de rang I asupra unui hotel de apartamente de vacanţă, amplasat în staţiunea Mamaia, aflat în proprietatea SC Adam Stone SA, şi printr-o garanţie reală imobiliară (gaj), fără deposedare, asupra soldurilor creditoare şi viitoare în lei şi în valută ale unui cont al SC Adam Stone SA, deschis tot la CEC Bank, Sucursala Piaţa Victoriei. Mai mult, creditul a fost garantat şi cu un contract de fideiusiune semnat de Mioriţa Videanu, în calitate de administrator, precum şi de un cash-colateral cu o sumă reprezentând contravaloarea a şase dobânzi.

Acţionarii SC Adam Stone SA au împuternicit-o atunci, în cadrul aceleiaşi şedinţe AGA, pe Mioriţa Videanu, în calitate de administrator, să semneze în numele şi pe seama societăţii, contractul de credit, contractul de ipotecă, contractul de garanţie reală imobiliară, precum şi biletele la ordin emise de societate.

SC Adan Stone SRL a fost înființată în data de 26 martie 2014, de persoanele fizice Emilia Florentina Tudorache și Luminița Luțu și, la acel moment, compania se ocupa cu comerțul cu amănuntul care nu se efectuează prin magazine, standuri sau chioșcuri, ci prin intermediul caselor de comerț și al internetului. În anul 2015, acest obiect de activitate se înlocuiește cu comerțul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcție și al elementelor sanitare.

La data de 10 noiembrie 2017, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, compania își schimbă sediul social în Chiaja, Șoseaua de Centură, nr. 1 bis, județul Ilfov, în locația unde funcționează companile familiei Videanu. Pentru ca, pe data de 3 septembrie 2018, soția lui Adriean Videanu, Miorița Videanu, să fie numită în funcția de administrator al SC Adam Stone SA, pentru o perioadă de doi ani, până în data de 3 septembroie 2020. Numai că, în data de 12 septembrie 2019, chiar înainte ca PUZ-ul să fie supus aprobării Consiliului General al Municipiului București, Miorița Videanu a fost revocată din funcția de administrator.

O lună mai târziu, Miorița Videanu era împuternicită de AGA a Theda Mar SA, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, în vederea ducerii la îndeplinire a vânzării terenurilor către Adam Stone SA.

 

Patroana de la Adam Stone, cenzor la fosta fabrică de carne Splai

Luminiţa Luţu, unul dintre cei doi acționari ai SC Adam Stone SA, apare în evidenţele Registrului Comerţului ca fiind unul dintre cenzorii SC Prelucrarea Cărnii Splai SA. Potrivit unui act adiţonal la actul constitutiv al acestei societăţi, emis în 23 aprilie 2009, acţionarii Splai SA au decis modificarea componenţei Consiliului de Administraţie şi a Comisiei de Cenzori, fiind numit în funcţia de preşedinte al CA George Aristide Minculescu, ca membri în Consiliul de Administraţie: Niculae Pupăză, Victor Tene, Mariana Popa şi Elena Liliana Anghel, iar în Comisia de Cenzori, patroana de la SC Adam Stone SA, Luminiţa Luţu. Interesant este că la data la care a fost numită drept cenzor la Splai SA, Luminiţa Luţu tocmai se finalizase procesul de privatizare a acestei companii. În 2009, AVAS reuşise să încheie privatizarea SC Splai SA, prin transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor societăţii către cumpărătorul SC Eurowest Imob Consulting SRL, ca urmare a plăţii integrale a sumei de 2.889.561 de lei, iar în data de 27 martie 2009 AVAS a semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru un pachet de 206.054 de acţiuni, reprezentând 70,21 la sută din capitalul social.

La momentul privatizării, SC Splai SA nu deţinea titlul de proprietate asupra celor două terenuri pe care le avea în folosinţă, în Bucureşti. Este vorba despre terenuri în suprafaţă de 54.000 de metri pătraţi, care se aflau în litigii cu Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. AVAS preciza că, după obţinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, SC Splai SA va majora capitalul social al acesteia, în favoarea AVAS, care va deveni acţionar cu o cotă corespunzătoare la valoarea de piaţă a terenurilor, şi că, ulterior, AVAS va putea vinde activele rezultate ca urmare a majorării de capital, acţionarul majoritar SC Eurowest Imob Consulting SRL având un drept de preempţiune, conform legii.

Cu toate schimbările care au avut loc, din 2009, în structura acţionariatului cumpărătorului acţiunilor Splai SA, partenera de afaceri a Mioriţei Videanu din SC Adam Stone SA, Luminiţa Luţu, a rămas în comisia de cenzori a SC Splai SA până în 26 septembrie 2017, când, tot prin decizie a acţionarului majoritar, a fost înlocuită cu Silvia Gabriela Petre. Ei bine, pentru ca acest cerc să se închidă perfect, aflăm dintr-o hotărâre AGA a SC Adam Stone SA, administrată de Mioriţa Videanu, că la data de 11 aprilie 2018 noul cenzor al SC Splai SA, Silvia Gabriela Petre, a fost numită şi în funcţia de cenzor al acestei companii.

 

Unul dintre patronii Adam Stone a fost cenzor al fabricii de carne Splai SA, la momentul privatizării. Anul trecut, acesta a numit-o administrator pe președinta firmelor familiei Videanu, Miorița

 

După un an, Miorița Videanu a fost revocată de la administrarea Adam Stone, însă a fost desemnată de Theda Mar să ducă la îndeplinire promisiunea de vânzare a suprafeței de 4,2 hectare de teren intravilan din centrul Capitalei

 

 

Subiecte în articol: Adriean videanu Theda Mar titan mar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri