Mii de liceeni au ieşit joi în stradă în numeroase oraşe din Franţa, la apelul sindicatelor şi asociaţiilor, pentru a cere modificarea proiectului de lege a muncii, iar la Paris manifestaţia a degenerat în violenţe soldate cu doi răniţi, relatează France Info.
Sute de elevi au protestat la Paris şi au blocat intrarea în licee, după care s-au strâns în Place de Nation, pentru a lua parte la un marş. O serie de incidente s-au înregistrat la începutul mitingului. Mai mulţi membri ai unor mişcări anarhiste au aruncat cu sticle în forţele de ordine şi s-au urcat pe maşinile din zonă. Trei persoane mascate au fost arestate.
Doi agenţi de poliţie au fost loviţi de o maşină, suferind răni uşoare. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.
La liceul Voltaire din capitala ţării, elevii s-au strâns pe trotuar, unde au suflat în fluiere şi au aruncat cu petarde. Mai mult, ei au blocat câteva maşini, dar le-au lăsat în cele din urmă să treacă.
“Dacă ei ne împiedică să visăm, noi îi vom împiedica să doarmă”, scrie pe o pancartă a manifestanţilor. “Ne vom pierde viaţa pentru câştig”, scrie pe o alta.
“Ne luptăm pentru viitorul nostru. Orele suplimentare care nu vor mai fi plătite mai mult sau doar cu 10%, dacă se poate... Vom lucra mai mult pentru a câştiga mai puţin”, a declarat Yovann Pigenet, în vârstă de 16 ani.
O serie de incidente s-au înregistrat şi la Marsilia.
La Nantes, în vestul ţării, tinerii au incendiat mai multe tomberoane, au răsturnat o maşină şi au vandalizat o staţie de autobuz.
Manifestaţii importante au avut loc şi la Clermont-Ferrand (centrul Franţei), unde 3.000 de oameni au luat parte la marşul de protest. Între 2.000 şi 3.000 de tineri au ieşit în stradă şi la Tours (centrul Franţei), iar alţi 500 la Bordeaux (sud-vest).
În total, 115 din cele 2.500 de licee de stat din Franţa sunt blocate de proteste, potrivit Ministerului Educaţiei, în timp ce Uniunea Naţională a Liceenilor a estimat că este vorba de 120, până la 200 de licee .
Reformele propuse de Guvern prevăd ca aproape toate relaţiile de muncă din ţară, în prezent reglementate strict prin lege, să poată fi negociate între angajatori şi sindicate. Manifestanţii se plâng că această decizie ameninţă siguranţa locului de muncă.
Sursa: news.ro