Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban acuză UE că încearcă să îi răstoarne guvernul

Viktor Orban acuză UE că încearcă să îi răstoarne guvernul

de Redacția Jurnalul    |   

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat miercuri că executivul Uniunii Europene încearcă să răstoarne guvernul său și să impună o administrație „marionetă” la Budapesta, comparând protestul său cu revolta antisovietică din 1956, relatează Reuters.

Orban, care se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa guvernării sale de 14 ani, deoarece un partid de opoziție condus de un nou venit în politică a crescut în sondaje, s-a adresat susținătorilor la aniversarea revoltei împotriva dominației sovietice care a fost zdrobită de Armata Roșie.

Premierul ungar, care s-a confruntat în mod repetat cu liderii UE, cel mai recent în Parlamentul European la începutul acestei luni, a declarat că politicile sale suverane referitoare la războiul din Ucraina și la migrație sunt inacceptabile pentru Bruxelles.

„Știm că vor să ne forțeze să intrăm în război (în Ucraina), că vor să ne impună migranții lor... și să ne predea copiii activiștilor de gen”, a spus el într-un discurs susținut de pe o scenă instalată în parcul Millenaris din Budapesta.

„Știm că au un guvern marionetă (în minte), partidul pe care vor să ni-l impună”, a spus Orban, făcând aluzie la partidul Tisza al liderului opoziției Peter Magyar. Orban l-a acuzat pe Magyar că „invită străini să îl ajute împotriva maghiarilor”.

Orban nu a spus cum ar fi încercat Comisia Europeană să răstoarne guvernul său și să impună o administrație marionetă și nu a citat nicio dovadă a unor politici sau declarații ale UE care să susțină astfel de acuzații, susține Reuters.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, executivul UE, a refuzat să comenteze remarcile lui Orban, la solicitarea Reuters.

La câteva zile după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE în luna iulie, Orban a pornit într-o autointitulată misiune de pace în Ucraina, care a inclus o vizită la Moscova și Kiev, și a declanșat o reacție din partea liderilor europeni.

Orban s-a opus, de asemenea, unui acord al liderilor guvernelor UE de a împărți povara preluării unui număr tot mai mare de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Cu puțin timp înainte de discursul său, un nou sondaj a indicat că Tisza a depășit partidul lui Orban, Fidesz, în rândul alegătorilor deciși, prima dată când un partid de opoziție a reușit acest lucru din 2010, când Orban a fost ales pentru prima dată.
Magyar, în vârstă de 43 de ani, un fost membru al guvernului, a atras mulțimi mari la mitingurile Tisza din ultimele luni, în cadrul cărora a acuzat guvernul de corupție și de funcționarea unei mașini de propagandă.

Guvernul neagă acuzațiile, dar Magyar a exploatat frustrările alegătorilor față de Orban, în special în ceea ce privește recesiunea economică și cea mai ridicată rată a inflației din UE-27, care a atins un vârf de 25%.
Sondajul realizat în prima jumătate a lunii octombrie de 21 Research Center, un think-tank cu sediul la Budapesta, a arătat că formațiunea moderată de centru-dreapta Tisza a obținut 42% din sprijinul alegătorilor deciși, Fidesz fiind pe locul secund cu 40%.

În ceea ce privește întregul electorat, Fidesz conduce în continuare cu un sprijin de 29%, iar Tisza cu 26%, potrivit sondajului. Alte două sondaje recente arătau că Fidesz are un avans din ce în ce mai mic față de Tisza.

„Maghiarii au transmis un mesaj: Regimul lui Viktor Orban este terminat”, a afirmat Magyar într-o declarație după publicarea sondajului.

Magyar a intrat în politica maghiară la începutul acestui an, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, capitalizând nemulțumirea populară față de alte partide de opoziție care s-au dovedit divizate și ineficiente în a contracara Fidesz.

Următoarele alegeri naționale vor avea loc la începutul anului 2026.

 

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: Viktor Orban ue Ungaria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri