Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban, vizită controversată la Helmut Kohl

Viktor Orban, vizită controversată la Helmut Kohl

Premierul ungar Viktor Orban, un critic înverşunat al politicii uşilor deschise pentru refugiaţi, susţinută de Angela Merkel, a fost primit marţi de fostul cancelar german Helmut Kohl la reşedinţa acestuia din Ludwigshafen, într-o vizită interpretată de unii drept un afront adus actualei şefe a guvernului de la Berlin, transmite DPA.

Potrivit agenţiei ungare MTI, Viktor Orban le-a declarat reporterilor că fostul cancelar este 'un simbol' al prieteniei germano-ungare şi că s-a întâlnit cu acesta pentru a-i transmite aprecierea şi recunoştinţa poporului ungar pentru tot ceea ce Helmut Kohl a făcut pentru Ungaria.

'Helmut Kohl este extrem de valoros pentru întreaga Europă', a declarat Orban, care a cerut presei să nu-l 'târască' pe fostul cancelar în niciuna din disputele politice actuale. 'El este mult deasupra politicienilor activi de astăzi', a subliniat Viktor Orban.

Premierul ungar a mai spus că întâlnirea i-a amintit de ultimii ani ai papei Ioan Paul al II-lea, când acesta îşi păstrase agerimea de spirit, chiar dacă trupul îi era marcat de boală. Întâlnirea 'a fost o onoare şi o formă de experienţă înălţătoare. Trăiască prietenia germano-ungară!', a adăugat şeful guvernului de la Budapesta, citat de MTI.

La finalul întâlnirii, biroul de presă al lui Kohl a emis un comunicat în care preciza că fostul cancelar i-a vorbit lui Orban despre criza refugiaţilor, dar şi că poziţia celor doi nu se află în opoziţie cu eforturile dnei Merkel de stăvilire a afluxului de migranţi.

Întrebată despre această întâlnire în cadrul unei conferinţe de presă, Angela Merkel a declarat că pe Helmut Kohl şi Viktor Orban îi leagă o prietenie de decenii şi că discuţiile pe teme cum sunt criza refugiaţilor şi o abordare europeană comună în materie sunt 'absolut esenţiale şi importante'.

Helmut Kohl, arhitectul reunificării germane în 1990, aflat de câţiva ani într-o stare de sănătate precară, îşi face rar apariţia în public.

Relaţiile dintre Helmut Kohl şi Angela Merkel, fosta sa protejată, s-au deteriorat după ce aceasta a cerut partidului lor, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), să se distanţeze de ex-cancelar după un scandal legat de finanţarea formaţiunii.

La rândul său, premierul ungar a criticat-o pe dna Merkel pentru presiunile făcute pentru ca statele UE să-şi asume cotele de preluare de refugiaţi stabilite de Uniunea Europeană. AGERPRES

Subiecte în articol: Viktor Orban
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri