Comisia specială de investigaţii a luat în unanimitate, cu un raport de voturi de 9 la 0, decizia de convocare a lui Donald Trump la audieri.
Donald Trump "este persoana aflată în centrul incidentelor produse pe 6 ianuarie 2021. Prin urmare, vrem să auzim ce spune. Comisia trebuie să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a obţine cea mai completă concluzie posibilă şi a formula recomandări astfel încât să ne asigurăm că nimic de genul a ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021 nu se va mai repeta. Trebuie să fim corecţi şi să încercăm să aflăm întregul context al dovezilor colectate. Recunoaştem faptul că citarea unui fost preşedinte este o acţiune serioasă şi extraordinară (...)", a declarat preşedintele Comisiei speciale de anchetă, Bennie Thompson, din cadrul Partidului Democrat.
Donald Trump a contestat imediat decizia de convocare la audieri. "De ce nu mi-a cerut această Comisie deloc selectă să depun mărturie acum câteva luni? De ce au aşteptat până la sfârşit, până în ultimele momente ale ultimelor sesiuni? Pentru că această Comisie este un eşec total, a avut doar rolul de a diviza naţiunea", a reacţionat Donald Trump, conform postului NBC News.
Iniţiativa de convocare a lui Trump la audieri îi aparţine vicepreşedintelui Comisiei speciale, Liz Cheney, un politician republican care îl contestă pe Donald Trump.
Este improbabil ca Donald Trump să ajungă la audieri, întrucât va contesta convocarea în instanţele judiciare, iar procedurile vor dura până după expirarea mandatului Comisiei speciale de anchetă, notează publicaţia The Hill şi site-ul Axios.com. Însă acţiunea de convocare la audieri ar putea genera probleme suplimentare pentru fostul preşedinte republican, care speră să candideze pentru un nou mandat. Dacă Trump va anunţa formal că refuză audierea, Camera Reprezentanţilor ar putea sesiza Departamentul Justiţiei pentru a reclama sfidarea Congresului.
Fostul preşedinte Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru instigare la insurecţie, în cazul violenţelor produse la Capitoliu, dar a fost achitat de Senat în februarie 2021. Donald Trump a fost acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie 2021 în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. Violenţele produse pe 6 ianuarie 2021 la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi aproximativ 150 de răniţi, în principal în rândul forţelor de ordine. Peste 900 de persoane au fost inculpate în cadrul investigaţiilor privind aceste proteste violente.
(sursa: Mediafax)