Jurnalul.ro Cultură Muzica Violoncelistul Arto Noras este noul Președinte al Juriului pentru Secțiunea violoncel a Concursului Internațional George Enescu

Violoncelistul Arto Noras este noul Președinte al Juriului pentru Secțiunea violoncel a Concursului Internațional George Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |   

Violoncelistul Arto Noras este noul Președinte al Juriului pentru Secțiunea violoncel a Concursului Internațional George Enescu, iar maestrul Dan Prelipcean se alătură juriului, modificare datorată faptului că, din motive medicale, maestrul David Geringas nu mai poate sosi la București.

Arto Noras (n. 1942, Turku, Finlanda) este un adevărat maestru al instrumentului său, fiind considerat unul dintre cei mai remarcabili violonceliști recunoscuți la nivel internațional din generația sa.

La vârsta de șase ani, Arto Noras a început să studieze cu profesorul Yrjö Selin la prestigioasa Academie Sibelius din Helsinki. După finalizarea studiilor, a lucrat cu profesorul Paul Tortelier la Conservatorul din Paris, unde și-a încheiat studiile în 1964, cu diploma Premier Prix. Doi ani mai târziu, a obținut Premiul II la Concursul Internațional Ceaikovski din 1966, ceea ce i-a deschis rapid calea către scenele celor mai importante săli de concert din Europa, America de Nord și de Sud și, mai târziu, din Asia. Din 1970, Arto Noras a fost profesor de violoncel la Academia Sibelius din Helsinki, unde a activat timp de 40 de ani, ulterior fiind invitat să predea la Conservatorul de Muzică și Teatru din Hamburg. De asemenea, a susținut cursuri de măiestrie în întreaga lume și a fost membru în juriile celor mai prestigioase concursuri internaționale de violoncel. A înființat Festivalul de Muzică Naantali în 1980, pe care l-a coordonat timp de peste 40 de ani, iar în 1991 a fondat Concursul Internațional de Violoncel Paulo, al cărui director artistic este. De asemenea, a fost membru fondator al Cvartetului Academiei Sibelius.

Repertoriul lui Arto Noras acoperă toate lucrările importante scrise pentru violoncel, precum și cele ale compozitorilor contemporani. A concertat ca solist alături de cele mai importante orchestre și dirijori din întreaga lume, iar ca membru în formații camerale a avut alături muzicieni de seamă ai vremurilor noastre. Arto Noras a colaborat îndeaproape cu numeroși compozitori printre care se numără Krzysztof Penderecki, Aulis Sallinen și Jeajoon Ryu, interpretând lucrări ale lui Penderecki chiar sub bagheta sa, pe patru continente diferite. De asemenea, a realizat numeroase înregistrări, inclusiv ale mai multor lucrări care i-au fost dedicate.

Dan Prelipceana studiat la Conservatorul George Enescu din Iaşi, iar după absolvire a activat în orchestra Filarmonicii Moldova și la catedră, în Conservatorul ieșean.

A urmat cursuri de interpretare cu maeștri ai genului cameral, între care: George Hamza, Wilhelm Berger, Vilmos Tatrai (Budapesta), Nicolaus Delius (Freiburg), Uzi Weiesel (Bayreuth), Friedrich von Haussegger (Hannovra), Miaceslav Horzowski, Hans Leygraf, membrii Cvartetului britanic Amadeus, Boris Pergamencicov (Academia de muzică din Köln).

Din 2005, Dan Prelipcean este profesor titular la FICSMT a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași - specializarea interpretare instrumentală și muzică de cameră, iar din 2007 este Coordonator ştiinţific de doctorat al aceleiași facultăți. De asemenea, maestrul Prelipcean este Profesor onorific al Academiei Naționale de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca și al Conservatorului de Muzică din Würzburg (Germania).

Dan Prelipcean este violoncelistul Cvartetului de coarde Voces fondat la Iași, în anul 1973. Din 1990, Voces a devenit ansamblu al Radiodifuziunii Române din București.

Laureat al mai multor competiții internaționale pentru cvartet de coarde, între care cele de la Colmar şi Bordeaux (Franţa) şi Hannovra (Germania), a realizat numeroase înregistrări pe disc, la radio şi TV, între care Integrala camerală George Enescu (1981) și Integrala Beethoven (înregistrări live la Würzburg, Germania).

Dan Prelipcean a publicat cărți și studii, a susținut conferințe despre tehnica interpretării instrumentale.

Etapele secţiunii de violoncel se vor desfăşura între 1 şi 10 septembrie 2024, iar juriul, format din violonceliştii Arto Noras (Președinte al juriului), Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Răduţiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo și Dan Prelipcean, cărora li se vor adăuga, începând cu semifinalele, Charlotte Lee - unul dintre cei 14 directori executivi de top în managementul artiştilor şi Raimund Trenkler, violoncelist şi preşedinte al Consiliului de administraţie al Fundaţiei Academiei Kronberg, vor oferi trei premii, valoarea totală în bani a acestor premii fiind de 30.000 euro: Premiul I - 15000 de euro net; Premiul al II-lea: 10.000 de euro net, Premiul al III-lea: 5.000 de euro net.

Primele două etape ale concursului vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică, între 1-3 septembrie (Etapa I) și între 5 și 6 septembrie (Etapa a II-a).

Semifinala va avea loc pe 8 septembrie, iar finala este programată pentru 10 septembrie, ambele la Ateneul Român.

Primele două etape de concurs, dar și semifinala, beneficiază de intrare gratuită, nefiind necesară o înregistrare prealabilă.

Recitalul din 4 septembrie va fi susținut de același pianist, Mikhail Mordvinov, cu participarea violoncelistului Enrico Dindo, membru al juriului.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri