Jurnalul.ro Cultură Muzica Violonista Irina Nanushi și pianista Verona Maier în recital

Violonista Irina Nanushi și pianista Verona Maier în recital

de Magdalena Popa Buluc    |   

Duminică 13 martie 2022, ora 19, violonista Irina Nanushi și pianista Verona Maier aduc în fața publicului din Sala Mică a Ateneului Român un program în al cărui centru se va afla una dintre capodoperele camerale enesciene - Sonata a II-a, op.6 pentru pian și vioară.

Alături de opusul semnat de George Enescu (datat 1899), cele două muziciene vor întregi ambianța sonoră a Europei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin intermediul lucrărilor de Vitali - Chaccone (aranjamentul din 1876 semnat de Ferdinand David), Elgar - Romance (1878), Chausson - Poem (1896) și Brahms - Scherzo (1853). O Europă în care arta și cultura au reușit să armonizeze spații și societăți, oferind șansa comunicării și înțelegerii. „Este un recital-aspirație firească, un recital cât speranțele noastre - ale tuturor - spre găsirea măsurii și echilibrului într-unul dintre momentele de mare cumpănă pe care ”bătrânul continent” va trebui să-l depășească, pe baza valorilor cărora le datorează existența.” ( Verona Maier)

 

Duminică, 13 martie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică

Recital cameral

IRINA NANUSHI  - vioară

VERONA MAIER - pian

 

Program

 

Tomaso Antonio Vitali

Chaconne în sol minor (arr. Ferdinand David)

Ernest Chausson

Poem, op. 25

Edward Elgar

Romanţa pentru vioară și pian, op. 1

George Enescu

Sonata nr. 2, în fa minor, pentru vioară și pian, op. 6

Johannes Brahms

Scherzo din Sonata FAE

 

Violonista IRINA NANUSHI a absolvit Universitatea de Muzică din București, la clasa prof. Daniel Podlowski perfecționându-se apoi sub îndrumarea prof. Petre Lefterescu, specialist în muzica veche. În 2007 obține titlul de master cu o disertație asupra sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven. În 2013 obține titlul de doctor cu o teză despre particularitățile, tendințele și trăsăturile stilistice în creația  pentru vioară a compozitorilor albanezi. A participat la cursuri de măiestrie cu maeștrii Ștefan Ruha, Ștefan Gheorghiu, Florin Croitoru, Klaidi Sahatci. Este membru al Cameratei Regale și colaborator al Filarmonicii „George Enescu.”

 

Născută la București pe 31 decembrie 1961, pianista VERONA MAIER și-a început studiile muzicale la vârsta de 6 ani, ca elevă a profesoarelor Maria Spirescu, Maria Zaharescu și Angela Marbé. În 1980, a devenit studenta profesoarelor Ioana Minei și Ana Pitiş la Conservatorul bucureștean, pe care l-a absolvit în 1984. În 2006, a obținut titlul de Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București. Din 1990 este cadru didactic la UNMB, fiind actualmente profesor universitar – disciplina Muzică de cameră, în cadrul Facultății de Interpretare muzicală. Din 2016, este prorector al instituției.

Ca muzician-interpret - pianist, clavecinist, organist - sau profesor, Verona Maier a susținut concerte și recitaluri și a participat la festivaluri, emisiuni radio și TV, jurii de concursuri sau cursuri de măiestrie în România și Germania, Elveția, Franța, Grecia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Israel, Polonia, Ungaria, Austria, Danemarca, Norvegia, Suedia, Italia, Macedonia, Iran.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri